Siirry suoraan sisältöön

Kohdunkaulasyövän seulontaan osallistuminen laahaa selvästi viime vuotta perässä

Naiset epäröivät keväällä osallistua seulontaan koronaepidemian vuoksi. Seulontaan osallistumattomille on tärkeää tarjota uusi mahdollisuus seulontanäytteen ottoon. Uusintakutsuilla osallistumista voidaan vielä parantaa.

Osallistuminen kohdunkaulasyöpään seulontaan on ollut vuonna 2020 heikompaa kuin vuonna 2019. Lokakuuhun mennessä seulontaan oli osallistunut hieman yli 50 prosenttia kutsutuista naisista, mikä oli noin 10 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Moni nainen on jättänyt seulonnan väliin koronatilanteen vuoksi. Ero osallistuneiden kertymässä kasvoi kevään ja kesän aikana, mutta on pienentynyt syksyn aikana, kertoo Suomen Syöpärekisterin tilastotieteilijä Milla Lehtinen.

Uusintakutsuihin panostamalla osallistumista voidaan vielä parantaa

Viime vuonna kohdunkaulasyövän seulontaan osallistui 70 prosenttia kutsutuista naisista. Seulontaan kutsutaan 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein ja joissain kunnissa myös 25- ja/tai 65-vuotiaat naiset.

Jotta osallistuminen tänä vuonna saataisiin viimevuotiselle tasolle, kuntien kannattaa lähettää uusintakutsuja seulontaan osallistumattomille naisille. Tarvittaessa naisille voidaan antaa mahdollisuus seulontatestiin ensi kesään saakka.

– Osallistumisaktiivisuudessa on kiritty syksyn aikana yllättävänkin hyvin. Jos seulojat lisäksi jatkavat seulontavuotta ensi vuoden puolelle, voidaan tilannetta vielä korjata selvästi, arvioi Suomen Syöpärekisterin vanhempi tutkija Sirpa Heinävaara.

Seulontanäytteiden analysoinnissa on ilmennyt viiveitä

Koronatilanne on vaikuttanut myös seulontanäytteiden analysointiin. Osassa laboratorioista analysointi on viivästynyt, koska henkilöstöä ja analyysilaitteistoa on siirretty koronatestauskäyttöön.
– Viive on tällä hetkellä muutamia kuukausia, mutta sitä pyritään parhaillaan kaventamaan, Heinävaara kertoo.
Kohdunkaulasyövän seulonnat jatkuvat tällä hetkellä pääosin normaalisti.

Lisätietoja:

Vanhempi tutkija Sirpa Heinävaara, 050 523 7137, sirpa.heinavaara@cancer.fi
Tilastotieteilijä Milla Lehtinen, 050 410 8902, milla.lehtinen@cancer.fi
Viestinnän asiantuntija Nina Airisto, 050 562 5760, nina.airisto@cancer.fi