Siirry suoraan sisältöön

Kohdunkaulasyövän seulonnan tilastoitu peittävyys on Suomessa muita Pohjoismaita heikompi

Kohdunkaulasyövän seulonnan peittävyys on Suomessa muita Pohjoismaita alhaisempi. Tämä ilmenee kohdunkaulasyövän seulontaohjelmien pohjoismaiseen vertailuun kehitetyltä NordScreen-sivustolta.

NordScreen-sivuston indikaattorit osoittavat, että kohdunkaulasyövän seulonnan peittävyys on Suomessa alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa. Seulonnan peittävyys lasketaan jakamalla testattujen naisten osuus koko naisväestöstä. Suomessa seulonnan peittävyys 30-64 -vuotiaissa 5,5 vuoden ajanjaksolla on vain 70 prosenttia, kun Norjassa, Islannissa ja Ruotsissa luvut ovat 78-85 prosenttia.

”Suomen alhaisempi peittävyys selittyy pääosin sillä, että meillä seulontaohjelman ulkopuolisia testejä ei rutiininomaisesti tallenneta seulontarekisteriin toisin kuin muissa Pohjoismaissa. Jatkossa pyrimmekin sisällyttämään Suomesta myös seulontaohjelman ulkopuoliset testit”, selittää projektia vetävä tutkija Veli-Matti Partanen.

NordScreen mahdollistaa vertailun

NordScreen on pilottimalli Pohjoismaiden syöpäseulontaohjelmien vertailuun. Se on kaikille avoin verkkosivusto, josta löytyy indikaattoreita, joiden avulla ohjelmien toimivuutta voi arvioida. Tavoitteena on täydentää eri Pohjoismaiden omia raportointijärjestelmiä ja tarjota tilastotietoa tutkimuksen tueksi.Indikaattorien perustana ovat pohjoismaiset koko väestön kattavat seulontarekisterit, jotka tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden vertailla seulontoja kattavasti ja yhdenmukaisesti. Tällä hetkellä sovellus keskittyy kohdunkaulasyövän seulontaohjelmiin ja laajentaminen muihin syöpäseulontaohjelmiin on suunnitteilla.

”Tähän asti maidenvälinen vertailu on ollut haastavaa, sillä eri maiden raportointijärjestelmät voivat erota toisistaan merkittävästi. Metodien harmonisointi lisää tulosten luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä. Aikaisemmin tietoja on joutunut kaivamaan maiden omista raporteista, mutta nyt indikaattorien laskenta on tehty yhdenmukaisesti”, Veli-Matti Partanen tiivistää.

Jatkossa NordScreen-sivustolle ollaan lisäämässä seulontatestien tulosten vertailua ja sivusto on tarkoitus laajentaa koskemaan rintasyövän ja suolistosyövän seulontaohjelmia. NordScreen-sivustoa esittelevä tieteellinen artikkeli on julkaistu Acta Oncologica -lehdessä.

Lisätietoja:
projektipäällikkö Veli-Matti Partanen, 050 3510 655

https://nordscreen.org

NordScreen – an interactive tool for presenting cervical cancer screening indicators in the Nordic countries