Siirry suoraan sisältöön

Kohdunkaulan syövän riski suurentunut nuorilla

Tiedote 21.12.2015

Alle 45-vuotiailla suomalaisnaisilla on suurempi riski sairastua kohdunkaulan syöpään kuin koskaan valtakunnallisten seulontojen aikana. Seulonnat aloitettiin Suomessa 60-luvun alussa.  Tämä selviää Suomen Syöpärekisterin tuoreesta tutkimuksesta, joka julkaistiin BJOG-lehdessä (International Journal of Obstetrics and Gynaecology) marraskuussa 2015.

Tutkimuksesta ei suoraan selviä syy suurempaan riskiin, mutta todennäköisesti yksi tärkeä syy on, että nuorilla naisilla on myös enemmän ihmisen papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamia infektioita  ja muita sukupuolikontaktissa leviäviä tauteja, mikä on seurausta nuorempana aloitetusta seksielämästä ja seksikumppanien suuremmasta määrästä. HPV- infektio on tärkeä riskitekijä, mutta se ei yksin aiheuta syöpää.  Lisääntynyt tupakointi on yksi todennäköinen riskitekijä nuorempien naisten ryhmässä. Lisäksi nykyään nuoremmat naiset osallistuva huonommin valtakunnallisiin seulontoihin kuin aiemmin.

Tutkimus tukee oletusta, että eri-ikäisillä naisilla sairastumiseen vaikuttavat erilaiset riskitekijät.  Muita tunnettuja kohdunkaulan syövän vaaraa suurentavia tekijöitä HPV-infektioiden ja tupakoinnin lisäksi ovat sokeritauti, verenpainetauti, synnyttämättömyys ja ylipainoisuus.

Kohdunkaulan syöpään sairastumisen ikäjakauma on hyvin poikkeava. Yleensä syöpään sairastumisen riski kasvaa iän karttuessa. Kohdunkaulan syöpään sairastuneista puolet on alle 45-vuotiaita. Riski alkaa kohota uudelleen yli 60-vuotiailla naisilla mutta on yhtä suuri kuin alle 45-vuotiailla vasta yli 70-vuotiailla.

Vaikka nuorilla naisilla sairastumisriski on suurempi kuin koskaan ennen, on kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus kaiken kaikkiaan pieni valtakunnallisten seulontojen ansiosta. Vanhemmilla naisilla kohdunkaulan syövän riski on jatkuvasti pienentynyt seulontojen aloittamisesta asti. Seulonnat aloitettiin 60-luvun puolivälissä, jolloin kohdunkaulan syöpiä todettiin vuosittain yli  400, nykyään syöpiä löytyy enää noin 160 vuodessa. Seulonnassa irtosolunäytteestä tehtävässä Papa- tutkimuksessa löytynyt syövän esiaste voidaan poistaa ennen kuin siitä kehittyy syöpä.

Lisätiedot:

Tutkija Karri Seppä, 050 441 8556

Tiedottaja Maarit Rautio, 040 5491003

etunimi.sukunimi@cancer.fi