Siirry suoraan sisältöön

Kakkatikusta asiaa: Kotona tehtävä suolistosyövän seulontatestaus alkaa

Suolistosyöpien seulontapilotti käynnistyy huhtikuun alussa Tampereella ja Orivedellä ja kesään mennessä Jyväskylässä, Oulussa, Paimiossa, Sauvossa, Ylitorniossa ja Säkylässä. Pilottikunnissa 60 – 66 -vuotiaat naiset ja miehet saavat kotona tehtävän seulontatestin postitse. Testi lähetetään heille vuoden loppuun mennessä.

Seulontatestin voi tehdä helposti kotona

Ensimmäisenä suolistosyövän seulontatestin saavat kotiinsa 60-, 62-, 64- ja 66 -vuotiaat miehet ja naiset. Kun ohjelma on saavuttanut koko laajuutensa, kaikki 60-74-vuotiaat kutsutaan seulontaan kahden vuoden välein. ”Toivomme tietysti, että mahdollisimman moni testin saanut käyttää tilaisuuden hyväkseen ja osallistuu seulontaan. Vaiva on kuitenkin melko pieni hyötyihin nähden”, toteaa Syöpäjärjestöjen seulontajohtaja Tytti Sarkeala.

Seulontanäyte otetaan itse kirjeen mukana tulevan seulontatestin avulla. Testi tehdään WC-käynnin yhteydessä sivelemällä testitikkua ulosteessa. Tämän jälkeen testitikku suljetaan putkiloon ja putkilo tikkuineen lähetetään tutkittavaksi laboratorioon.

Jos seulontanäytteessä havaitaan verta, siitä tulee kirjallinen tieto ja seulotulle järjestetään tarvittavat jatkotutkimukset. Jatkotutkimus on yleensä suoliston tähystys eli kolonoskopia, jossa syy vuotoon selvitetään. Seulominen ulosteen veritestillä löytää suoliston kasvaimet varhaisvaiheessa ja vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään.

Pitkälle edenneen suolistosyövän hoitaminen on kallista

Suomen Syöpärekisterin tekemien laskelmien mukaan seulonnat vähentävät suolistosyövän aiheuttamia erikoissairaanhoidon vuotuisia kustannuksia viidenneksellä.

Suolistosyöpien hoito on kustannuksiltaan yksi kalleimmista syöpähoidoista Suomessa. Suolistosyöpä todetaan usein myöhäisessä vaiheessa, koska sen oireet ovat usein epämääräisiä tai puuttuvat kokonaan. Seulontojen avulla syöpä löytyy varhaisemmassa vaiheessa, jolloin potilaan ennuste on parempi, hoito vähemmän aggressiivista ja kustannukset pienemmät.

Suolistosyöpien määrä kasvussa

Suomessa todetaan vuosittain yli 3 000 uutta suolistosyöpää ja siihen kuolee noin 1200 henkeä. Suolistosyöpä onkin yksi yleisimmistä syövistä sekä naisilla että miehillä. Vain eturauhassyöpä ja rintasyöpä ovat suolistosyöpiä yleisempiä syöpätauteja Suomessa. Suolistosyöpien ennustetaan myös lisääntyvän tulevina vuosina ensisijaisesti väestön ikääntymisen, mutta myös elintapojen takia.

Tällä hetkellä Suomessa on käynnissä kaksi valtakunnallista seulontaohjelmaa:

  • rintasyövän seulonta kaikille 50–69-vuotiaille naisille (testi kahden vuoden välein)
  • kohdunkaulasyövän seulonta kaikille 30–60-vuotiaille naisille (testi viiden vuoden välein)

”Suolistosyövän seulontapilotti aloitetaan vapaaehtoisissa kunnissa. Syöpäjärjestöjen vaalitavoitteena on, että suolistosyövän seulonta kattaa lähivuosina kaikki 60-74-vuotiaat suomalaiset”, seulontajohtaja Sarkeala kertoo.

Lisätietoja:

Seulontajohtaja Tytti Sarkeala, puh. 050 411 4238, tytti.sarkeala@cancer.fi

https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/suolistosyopa/

https://www.ilmansyopaa.fi/tarkkaile-kehoasi/osallistu-seulontoihin/