Siirry suoraan sisältöön

Ihosyövän varhainen tunnistaminen voi pelastaa hengen

Ilmaisia luomitarkastuksia viidessä kaupungissa 19.5.

Tiedote 29.4.2015

Ihosyöpä on maailman yleisin syöpä, jonka voi kuitenkin estää järkevällä aurinkokäyttäytymisellä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ihosyöpä löydetään, sitä varmemmin se voidaan poistaa kokonaan. Suomi on ensimmäistä kertaa mukana eurooppalaisessa Euromelanooma-kampanjassa, joka järjestää kaikille avoimia, ilmaisia luomitarkastuksia Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa 19. toukokuuta.

Ihosyöpädiagnoosien määrä on kasvamassa kaikkialla teollistuneessa maailmassa. Vuonna 2012 maailmassa diagnosoitiin yli 230 000 melanoomaa ja pelkästään Euroopan osuus melanoomadiagnooseista oli yli satatuhatta. Suomessa melanoomaan sairastuu vuosittain noin 1400 henkeä. Yleisin ihosyöpä on tyvisolusyöpä, joita vuonna 2013 tilastoitiin 9300 kappaletta. Noin 1700 ihmistä sairastuu muihin ihosyöpiin, pääasiassa okasolusyöpään.

Euromelanooma-kampanjan tavoitteena on melanooman ja muiden ihosyöpien ehkäiseminen sekä varhainen toteaminen. Kampanjan avulla annetaan tietoa ihosyövistä, niiden tunnistamisesta sekä ehkäisystä. Yli 90 prosenttia ihosyövistä voidaan välttää järkevällä aurinkokäyttäytymisellä.

”Meillä suomalaisilla on usein varsin vaalea iho, joka palaa herkästi. Ihon palaminen lisää erityisesti riskiä sairastua melanoomaan eli ihosyövistä vaarallisimpaan”, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Laura Bouchard (HUS), joka toimii Euromelanooma-kampanjan kansallisena koordinaattorina Suomessa.

Epäilyttävät ihomuutokset kannattaa tarkastuttaa lääkärillä viivyttelemättä

Euromelanooma-kampanja huipentuu maksuttomissa luomitarkastuksissa 19. toukokuuta. Tapahtumia järjestetään Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa. Tapahtumaan voi kuka tahansa tulla näyttämään epäilyttävää ihomuutostaan ihotautilääkärille. Varaa aikasi osoitteessa: http://www.euromelanoma.org/suomi(avautuu uudessa ikkunassa)

Taustaa

Noin 25 prosenttia melanoomista alkaa luomesta. Varhainen toteaminen on melanooman ja muiden ihosyöpien hoidossa tärkeää: mitä aikaisemmin ne löydetään, sitä varmemmin ne voidaan parantaa kokonaan.