Siirry suoraan sisältöön

Ihomelanooma ja uudet hoidot esillä Syöpäsäätiön symposiumissa

Suomen johtavat ihomelanooman asiantuntijat kokoontuvat 9.-10.2. Syöpäsäätiön symposiumiin pohtimaan melanooman ehkäisyä ja yleisyyttä, uusia hoitoja ja moniammatillisiahoitotiimejä.

Ihomelanoomia voi ehkäistä, kun ei altista ihoa liialliselle auringon ultraviolettisäteilylle. Erityisesti aivan pienten lasten iho tulisi peittää ja välttää säteilyä, kun se on voimakkaimmillaan. Sisätyötä tekevien on syytä olla varuillaan, kun pitkän talven keskellä tai talven jälkeen lomanviettoon yhdistyy voimakas uv-säteily.

Ihomelanooman diagnostiikassa ja hoidoissa on edistytty viime vuosina. Erityisesti melanooman syntymekanismeista on saatu viime aikoina uutta tietoa ja tästä aiheessa symposiumissa luennoi professori Boris Bastian Kalifornian yliopistosta (San Francisco, USA).  Markkinoille on tullut viime vuosina myös uusia lääkehoitoja, jotka ovat entistä yksilöllisempiä. Ihmisen puolustusjärjestelmään perustuvat hoidot ovat tutkijoiden mielenkiinnon kohteina, samoin perimän rooli melanooman synnyssä.

Ihomelanoomaan sairastuu vuosittain vajaat 1 400 suomalaista, joista vajaat 700 on miehiä ja noin 670 naisia. Vuoteen 2030 mennessä melanoomaan arvioidaan sairastuvan Suomessa vuosittain yhteensä jo lähes 2 000 henkilöä.

Suuri  osa ihomelanoomista todetaan Suomessa 55–74-vuotiailla. Yleisin ihomelanooma on kuitenkin vanhemmilla ihmisillä. Ihomelanooma löytyy tavallisimmin miehillä vartalosta ja naisilla alaraajoista.  Melanoomaan sairastuneista viiden vuoden päästä on elossa noin 90 prosenttia.

Syöpäsäätiön symposiumi 9.-10.2017, kokous ja kongressihotelli Korpilampi, Espoo

Haastattelupyynnöt: Auli Jaatinen puh. 0400 831 129

Melanooman esiintyminen ja ennusteet:

Johtaja, professori Nea Malila, Suomen Syöpärekisteri, nea.malila@cancer.fi

Melanooman uudet hoidot ja ehkäisy:

Ylilääkäri, dosentti Meri-Sisko Vuoristo, Pirkanmaan Syöpäyhdistys,
meri-sisko.vuoristo@pirsy.fi

Melanooman syntymekanismit ja tutkimustieto:

Professori Veli-Matti Kähäri, Ihotaudit, TYKS, symposiumin suunnitteluryhmän puheenjohtaja,
veli-matti.kahari@tyks.fi

OHJELMA Syöpäsäätiön symposium 9 – 10.2.2017

Ihomelanoomien trendi GRAFIIKKA Ihomelanoomien kehitys Suomessa