Siirry suoraan sisältöön

Ennakkotieto: Lähes neljä viidestä suomalaisesta on palauttanut kakkatikkunsa

Suolistosyövän seulontaohjelman ensimmäinen valtakunnallinen vuosi meni mallikkaasti.

Suolistosyövän seulonnan osallistumisaktiivisuus on ensimmäisenä vuonna ollut erinomaista. Postitse kotiin kannetun seulontatestin lähetti tutkittavaksi 77,5 % seulontaan oikeutetuista. Naiset näyttävät osallistuneen seulontaan miehiä innokkaammin. Osallistumisaktiivisuus naisilla oli 82 % ja miehillä 74 %.

–  Mahtavaa, että suomalaiset ovat ottaneet uuden seulontaohjelman näin hyvin vastaan. Osallistuminen suolistosyövän seulontaan on Suomessa kansainvälisesti verrattuna erinomaista kautta maan. Eurooppalaisissa suosituksissa jo 65 % pidetään hyvänä tavoitetasona, meillä matalin hyvinvointialuekohtainen lukema oli 74 %, kehittämispäällikkö Aapeli Nevala Suomen Syöpärekisteristä sanoo.

Pääkaupunkiseudun osallistumattomat mysteeri

Syöpäseulontojen kutsupaketin lähettämisestä, näytteiden analysoinnista ja seulontatulosten toimittamisesta seulottavalle vastaavat seulontalaboratoriot. Uusi valtakunnallinen seulontaohjelma pystytettiin nopeasti ja eri alueilla toimivat laboratoriot onnistuivat vastaamaan haasteeseen erinomaisesti.

Into osallistua seulontaan vaihteli jonkin verran hyvinvointialueiden kesken. Ahkerimmin kakkatikkuja palautettiin Keski-Suomen hyvinvointialueella, mutta esimerkiksi Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueilla ollaan aivan kannoilla.

Heikointa osallistuminen oli Helsingissä. Myös Kymenlaakson ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueilla kakkatikkuja jäi palauttamatta muita alueita enemmän.

–  Erityisesti Helsingin maltillinen osallistumisaktiivisuus suolistosyövän seulonnassa on pieni mysteeri, Nevala sanoo.

–  Pitempään käynnissä olleissa kohdunkaulasyövän ja rintasyövän seulontaohjelmissa pienempää osallistumisprosenttia selittää monesti seulontaohjelman ulkopuolisen testaamisen runsaus, mutta suolistosyövän seulonnassa opportunistisesta testauksesta ei ole vielä olemassa tutkimusaineistoja, hän jatkaa.

Älä jätä kakkatikkua käyttämättä

Suolistosyövän seulonnan tavoitteena on ehkäistä suolistosyövän synty tai löytää syöpä silloin, kun se ei vielä aiheuta oireita. Seulontaan siis kannattaa osallistua, kun seulontatesti omasta postiluukusta tulee.

–  Seulontaan osallistumattomalla väestöllä on tyypillisesti hieman suurempi riski sairastua syöpään kuin osallistuneilla – jos on päättänyt olla osallistumatta, kannattaa harkita vielä kerran, sillä juuri osallistumattomia haluaisimme erityisesti seuloa. Mikäli saat kakkatikun, tee testi ja palauta se, Nevala sanoo.

Tiedot osallistumisaktiivisuudesta perustuu seulontalaboratorioilta kerättyyn tietoihin. Myöhemmin julkaistavassa virallisessa tilastossa osa luvuista voi laskentatapojen tai aineistopäivitysten takia vielä hieman muuttua.

Lisätietoja:

Suolistosyövän seulonnan kehittämispäällikkö Aapeli Nevala, puh. 044 536 4365, aapeli.nevala@cancer.fi

Viestinnän asiantuntija Nina Airisto, puh. 050 562 5760, nina.airisto@cancer.fi