Siirry suoraan sisältöön

Eero Pukkala on vuoden epidemiologi

Eero Pukkala

Eero Pukkala on palkittu vuoden epidemiologina. Järvenpääläinen Eero Pukkala toimii Suomen Syöpärekisterin tutkimusjohtajana ja epidemiologian professorina Tampereen yliopistossa.

Pukkala on monipuolinen ja kansainvälisesti arvostettu tutkija, jonka työ ylittää tieteiden rajat. Hän on erityisen taitava yhdistelemään erilaisia terveystietokantoja ja tuottamaan yhteiskunnallisesti tärkeää tietoa.

Pukkala on julkaissut yli 650 tieteellistä artikkelia. Hänen tutkimustyönsä ammattien ja syövän välisestä yhteydessä on ollut uraauurtavaa. Hän on johtanut pohjoismaista NOCCA- tutkimusverkostoa, jossa on käyty läpi yli kolme miljoonaa syöpätapausta eri ammattien näkökulmasta. Hänen tutkimustyönsä lentohenkilöstön syöpävaarasta on myös laajalti tunnettu. Viime vuosina Pukkala on tehnyt työtä perinnöllisen syövän tutkimuksessa yhdessä Suomen Akatemian syöpägenetiikan huippuyksikön kanssa.

Pukkala on ansioitunut ja pidetty epidemiologian opettaja, joka on ohjannut kymmeniä suomalaisia ja ulkomaisia väitöskirjaopiskelijoita Tampereen yliopistossa ja muissa yliopistoissa. Hän on toiminut kansainvälisten rekisteriyhdistysten johtotehtävissä ja häntä pyydetään usein esitelmöijäksi alan keskeisimpiin tiedekokouksiin.

Pukkalan tutkimustyö on ollut ansiokasta suomalaiselle yhteiskunnalle. Epidemiologia tutkii syövän yleisyyttä ja vaaraa väestötasolla.

Suomessa on paljon tietoa syövän väestötason riskeistä. Lähiympäristön syöpäriskit kiinnostavat suurta yleisöä ja siksi niistä on pystyttävä kertomaan helposti ymmärrettävällä tavalla. Pukkalan kehittelemä kartta-animaatiotekniikka on osoittautunut hyväksi tavaksi kertoa syövän yleisyyden paikallisista erityispiirteistä ja kehityskuluista. Esitystapaa käytetäänkin nykyisin Suomen lisäksi jo lukuisissa muissa maissa, joista on saatavissa tarpeeksi täsmällistä syöpärekisteritietoa.

Eero Pukkala on usein siteerattu tutkija myös julkisuudessa selkeäsanaisuutensa ja laajan tietämyksensä ansiosta.

Palkinnon myönsi Suomen epidemiologian seura syyseminaarissaan 3.11.2016.

Lisätietoja:
Tutkimusjohtaja Eero Pukkala, Suomen Syöpärekisteri puh. 050 300 2413
Varapuheenjohtaja Pikka Jokelainen, Suomen epidemiologian seura, 050 405 0465
Tiedottaja Anu Kytölä, Syöpäjärjestöt puh. 050 3828 968

 

Noccan verkkosivut: http://astra.cancer.fi/NOCCA/

Pohjoismaiset syöpäkartat: http://astra.cancer.fi/cancermaps/Nordic_14/

Syöpärekisterin tutkimusten esittelyä verkossa: http://www.cancer.fi/syoparekisteri/tutkimus/

Suomen epidemiologian seura Facebookissa: https://www.facebook.com/Suomen-Epidemiologian-Seura-Finnish-Epidemiological-Society-1441876922694048/?fref=ts