Siirry suoraan sisältöön

Eduskuntaan perustettu kansanterveyttä edistävä Yksi elämä -verkosto

Kansanedustajat ja suuret kansanterveys- ja potilasjärjestöt ovat perustaneet eduskuntaan Yksi elämä -verkoston. Ensimmäisessä kokouksessaan verkosto valitsi puheenjohtajakseen kansanedustaja Sari Sarkomaan (kok.) ja varapuheenjohtajakseen kansanedustaja Ritva Elomaan (ps).

– Suomen etu on se, että meillä on monia yhdessä tunnistettuja ongelmia. Eduskunnan Yksi elämä -verkosto on hyvä mahdollisuus etsiä yhdessä konkreettisia ratkaisuja näihin aikamme isoihin kysymyksiin, kuten miten voimme edistää väestön hyvinvointia tai miten parantaa terveydenhuollon laatua ja yhdenvertaisuutta, kuvailee verkoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa.

– Kansansairaudet liittyvät toisiinsa hyvin moninaisin tavoin. Niillä on yhteisiä riskitekijöitä ja samat keinot auttavat ehkäisemään useita sairauksia. Toisaalta yksi sairaus voi lisätä todennäköisyyttä sairastua myös toiseen sairauteen. Meille järjestöille on tärkeä keskustella ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista kokonaisvaltaisesti. Siksi eduskunnan Yksi elämä -verkosto on meille tärkeä uusi toimintapa, kertoo MIELI Suomen mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Eduskunnan Yksi elämä -verkosto on avoin kaikille terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä ja potilaiden yhdenvertaisuuden lisäämisestä kiinnostuneille kansanedustajille. Eduskuntaryhmät ovat nimenneet edustajikseen verkostoon Kim Bergin (sd), Ritva Elomaan (ps), Sari Sarkomaan (kok.), Noora Koposen (vihr.), Katja Hännisen (vas.), Veronica Rehn-Kiven (r.) ja Päivi Räsäsen (kd.).

Järjestöistä mukana ovat Aivoliitto, FILHA, Diabetesliitto, Hengitysliitto, MIELI Suomen mielenterveys ry, Sydänliitto ja Syöpäjärjestöt. Yhdessä asiantuntijana toimivan Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin kanssa nämä järjestöt muodostavat Yksi elämä -terveystalkoot.

Lisätiedot:

Sari Sarkomaa, kansanedustaja, eduskunnan Yksi elämä -verkoston puheenjohtaja, sari.sarkomaa@eduskunta.fi, 050 511 3033
Sari Aalto-Matturi, MIELI ry:n toiminnanjohtaja, Yksi elämä -terveystalkoiden puheenjohtaja, sari.aalto-matturi@mieli.fi, 0400 508 234
Sini Terävä, Syöpäjärjestöjen yhteiskuntasuhteiden päällikkö, eduskunnan Yksi elämä -verkoston sihteeri, sini.terava@cancer.fi, 050 513 5083