Siirry suoraan sisältöön

BESS esittää vuoden 2023 kesäkumibiisin

BESS pitää Kesäkumi kondomipakkausta huuliensa edessä.

Perjantaina 26.5. julkaistu kesäkumibiisi Missio käynnistää vuoden 2023 Kesäkumi-kampanjan. Kampanjassa jaetaan kymmeniä tuhansia kondomeja kesän eri tapahtumissa ja muistutetaan nuoria turvallisesta seksistä.

Tämän vuoden kesäkumibiisin esittää BESS, joka on yksi tämän hetken suosituimmista kotimaisista artisteista. Viime vuonna hän ihastutti Uuden Musiikin Kilpailussa kappaleellaan Ram Pam Pam, ja teki sittemmin radiohistoriaa, kun biisi oli Suomen radiokanavien soitetuin kappale 19 viikkoa putkeen. Lisäksi se oli vuoden 2022 kuunnelluin kappale Spotifyssa.

Kesäkumi-kampanjan keulakuvana toimiminen on BESSille kunnia-asia.

“Biisissä on kyse kahden ihmisen kohtaamisesta ja magneettisesta vetovoimasta. Tärkein viesti, jonka haluan välittää, on kuitenkin se, että suojattu seksi kuuluu kaikille sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Kolme tärkeintä asiaa ovat luottamus, kunnioitus ja suostumus. Jos tämä pyhä kolminaisuus ei toteudu, niin älkää tehkö mitään”, BESS kertoo.

Kesäkumi-kampanja järjestetään tänä vuonna 28:tta kertaa. Kampanjan artisteja ovat aiemmin olleet muun muassa Etta ja Isaac Sene, Gasellit sekä Antti Tuisku. BESSin oma suosikkikesäkumibiisi on Kasmirin ja Saaran Vauvoja vuodelta 2015.

YleX:n kanavapäällikkö Vera Zotow on seurannut BESSin uraa aina ensimmäisten kappaleiden päätymisestä YleX:n soittolistalle ja siitä edelleen UMK-taipaleelle.

“Kesäkumibiisin esittäminen sopii upeasti tähän jatkumoon! Kampanjan teemat ovat erittäin ajankohtaisia ja on mahtavaa saada BESS mukaan tähän tärkeään asiaan”, sanoo Zotow.

YleX:n lisäksi kesäkumibiisiä voi kuunnella musiikin suoratoistopalveluista. Livenä kappale kuullaan ensimmäistä kertaa 3. kesäkuuta Hämeenlinnan Linnanpuistossa järjestettävässä ilmaiskonsertissa YleXPopissa. Konserttia voi seurata myös suorana Yle Areenassa klo 16–23 ja Yle TV2:ssa klo 19.45–23. Kesäkumibiisin musiikkivideo julkaistaan 9. kesäkuuta Yle Areenassa ja YouTubessa.

Jokaisella on oikeus turvalliseen seksiin

Kesäkumi-kampanjan pääteemana on turvallinen olo seksiä harrastettaessa. Turvallisuuden tunne ja ehkäisytavan valinta koskettavat kaikkia seksin muotoja ja jokaista seksikertaa.

”Ehkäisystä huolehtiminen on lähtökohta turvalliselle seksille. Jotta seksistä voi aidosti nauttia, tarvitaan avointa ja rehellistä kommunikaatiota, luottamusta, toistensa kunnioittamista sekä rajojen tiedostamista ja niistä kiinni pitämistä. Vastavuoroinen halu ja suostumus ovat kaiken perusta”, summaa Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen asiantuntija Tuulia Råmark.

Ehkäisy koskettaa kaikkia riippumatta seksin osapuolten sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai muistakaan henkilökohtaisista ominaisuuksista.

Ainoastaan kondomi ja suuseksisuoja suojaavat seksitaudeilta

”Kondomi suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta vain oikein käytettynä. Sitä on käytettävä kaikenlaisessa seksissä, alusta loppuun saakka. Oikein säilytettynä ja käytettynä se ei myöskään hajoa kesken seksin. Kondomin kanssa voi käyttää vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta, joka suojaa kondomia hajoamiselta ja lisää nautintoa seksissä”, Råmark kertoo.

Seksitaudeilta on suojauduttava myös suuseksissä. Suuseksisuojia voi ostaa esimerkiksi apteekista. Vaihtoehtoisesti kondomista voi leikata kärjen pois ja sivun auki neliöksi. Avattu kondomi levitetään vulvan tai peräaukon päälle suuseksin ajaksi.

Jos seksin aikana ehkäisy pettää tai on harrastanut suojaamatonta seksiä, on hakeuduttava testeihin. Seksitautitesti on ainoa tapa selvittää, onko tartuntaa tullut. Testit tulee tehdä sen mukaan, millaista seksiä on ollut. Siksi on tärkeää kertoa ajanvarauksen ja näytteenoton yhteydessä, mistä näytteet tulee ottaa: sukuelimistä, nielusta tai peräaukosta.

”Ehkäisystä huolehtiminen ja seksitautitesteissä käyminen ovat jokaisen vastuulla. Omasta ja muiden terveydestä huolehtiminen on olennainen osa hyvää, turvallista ja nautinnollista seksiä”, painottaa Råmark.

Kesäkumi-kampanjan toteuttavat YleX, Suomen Punainen Risti, Syöpäjärjestöt ja Sotilaskotiliitto. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee kampanjaa.

Lisätietoja kampanjasta antavat:

Kanavapäällikkö Vera Zotow, YleX, 040 131 7133
Nuorisoasiantuntija Hanna Soini, Syöpäjärjestöt, 050 356 9153
Nuorisotoiminnan koordinaattori Kirsi Lehtola, Suomen Punainen Risti, 040 649 5181
Toiminnanjohtaja Satu Mustalahti, Sotilaskotiliitto, 045 123 2820
BESS, Veera Hjerppe / Universal Music, veera.hjerppe@umusic.com

www.kesäkumi.fi
Kesäkumi löytyy myös Instagramista, TikTokista ja Facebookista