Siirry suoraan sisältöön

Alkoholi on merkittävä syövän riskitekijä – aiheuttaa Suomessa jopa 2100 syöpää vuodessa

Syöpäriskin kannalta alkoholin vähentäminen ja lopettaminen kannattaa aina. Vähentäminen tuo useita terveyshyötyjä ja pienentää monen muunkin vakavan sairauden vaaraa.⁠

Lämpimät kesäsäät houkuttelevat terasseille ja tapahtumiin, joissa alkoholin käyttö on usein normaalia arkea suurempaa. Myös kesällä on kuitenkin syytä muistaa terveys.

Moni suomalainen luulee, että vain runsas alkoholin käyttö on vaarallista. Alkoholin aiheuttamat ongelmat eivät kuitenkaan keskity vain suurkuluttajiin.

Suomen Syöpärekisterin tutkimuksissa on arvioitu, että Suomessa vuosittaisista syöpädiagnooseista noin 2100 johtuu alkoholista.

– Alkoholi on tupakan ja ylipainon ohella merkittävä syövän elintapoihin liittyvä riskitekijä. Jo kohtuullisenkin alkoholinkäytön tiedetään lisäävän esimerkiksi rintasyövän riskiä, kertoo tutkimuspäällikkö Sanna Heikkinen Syöpärekisteristä.

Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Juha Pekka Turunen toivoo tulevalta hallitukselta vastuullista alkoholipolitiikkaa. Hänen mukaansa Suomella ei ole varaa vapauttaa yli 5,5-prosenttisia alkoholituotteita päivittäistavarakauppaan. Kansainvälinen tutkimusryhmä on arvioinut, että Alkon monopolin purkaminen lisäisi alkoholin kokonaiskulutusta 9 %, alkoholikuolleisuutta 14 % ja alkoholin yhteiskunnalle aiheuttamia kokonaiskustannuksia 17 %.

– Kun hallitusneuvotteluissa etsitään talouskasvua ja ratkaisuja sotekriisiin, alkoholin vapauttaminen olisi täysin väärä suunta. Jo nyt alkoholi kuormittaa vahvasti sote-sektoria, Turunen muistuttaa.

Alkoholinkäytön vähentäminen on terveysteko

Alkoholin tiedetään aiheuttavan seitsemän eri syöpää (alla infograafi). Henkilöillä, jotka kuluttavat säännöllisesti neljä alkoholiannosta päivässä, on 2–3-kertainen riski sairastua suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpään. Vastaava alkoholimäärä aiheuttaa myös 1,5-kertaisen riskin sairastua rintasyöpään tai suolistosyöpään. Yksi päivittäinen alkoholiannos lisää rintasyöpään sairastumisen riskiä noin 10 prosenttia.

Jokaisen alkoholia käyttävän on tärkeää tietää, että juomisen vähentäminen pienentää aina riskiä sairastua syöpään. Lisäksi alkoholinkäytön vähentäminen lisää kokonaishyvinvointia muun muassa parantamalla unenlaatua ja vähentämällä kalorien saantia.

Euroopan Syöpäviikkoa vietetään 25.–31.2023. Syöpäjärjestöt haluaa muistuttaa, kuinka tärkeää on luoda yhteiskuntaa, joka tukee ihmisten terveellisiä elintapavalintoja. Lisätietoa alkoholinkäytön vaikutuksesta syöpään löydät osoitteesta www.ilmansyopaa.fi/tunne-syopariskit/alkoholi/ 

Lisätietoja

Pääsihteeri Juha Pekka Turunen puh. 050 571 4577 juhapekka.turunen@cancer.fi
Tutkimuspäällikkö Sanna Heikkinen puh. 050 441 6638 sanna.heikkinen@cancer.fi
Viestinnän asiantuntija Janne Huovila puh. 050 363 6278 janne.huovila@cancer.fi

Infografiikkaa jossa kuvataan kuinka alkoholi aiheutaa eri syöpiä esimerkiksi suun, nielun, kurkunpään,ruokatorven, rinnan, maksan ja suoliston alueella.