Siirry suoraan sisältöön

Älä tuo kaverille syöpää – nuuskan välittämisestä tulee ikäviä seurauksia

Vaikka nuuskaa ei saa Suomessa myydä, nuuskan käyttö on lisääntynyt erityisesti nuorten miesten ja poikien keskuudessa. 15-16-vuotiaat pojat käyttävät enemmän nuuskaa ja sähkösavukkeita kuin aikuiset. Syöpäjärjestöt haluaa suojata nuoria tupakkatuotteilta ja nikotiiniriippuvuudelta.

Nuuskan aiheuttamia terveyshaittoja ei tule vähätellä. Nuuskasta vereen tulevat nikotiinimäärät ovat suuria, joka jo yksistään on vahingollista.  Nuuska lisää riskiä suun alueen, ruokatorven ja haiman syövälle. Se lisää myös sydän- ja verenkiertoelinsairauksia. Raskauden aikainen nuuskan käyttö on vaarallista sekä äidille että lapselle, terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila sanoo.

Nuuskassa on runsaasti nikotiinia

Nikotiini on terveydelle vaarallista ja aiheuttaa erittäin voimakasta riippuvuutta. Nuuskasta vereen imeytyvät nikotiinimäärät ovat paljon savukkeista imeytyviä korkeampia. Syöpäjärjestöt on erityisen huolissaan siitä, että uusimmissa nuuskatuotteissa on jopa kuusikertaa enemmän nikotiinia kuin aikaisemmin.

Kaikki alaikäisille päätynyt nuuska on laitonta

Nuuskaa ei saa maahantuoda eikä myydä eteenpäin. Nykylain mukaan aikuinen saa kuitenkin omaa henkilökohtaista käyttöään varten tuoda maahan nuuskaa enintään 30 kappaletta enintään 50 gramman nuuskarasioita.
Uusi tupakkalaki on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.  Lakiehdotuksen mukaan omaan käyttöön saisi tuoda enintään 1000 grammaa nuuskaa.

Nuuskan myynnistä voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Laittomasta nuuskakaupasta aiheutuvat maahantuontiverot tulevat yhteisvastuullisesti myyjän ja nuuskaa laittomasti ostaneiden maksettavaksi.

Lähes kolmasosa nuuskan maahantuojista välittää nuuskaa toisten käyttöön

TNS Gallupin viikoittain tekemien haastattelujen perusteella suomalaiset matkustajat toivat viimeisen 12 kuukauden aikana Suomeen lähes 8 miljoonaa rasiaa nuuskaa. 59 % matkustajista sanoi tuoneensa nuuskarasiat omaan käyttöön, 29 % jonkun toisen käyttöön ja 12 % sekä omaan että toisen henkilön käyttöön. Nuuskaa tuoneista 14 % sanoo tuoneensa yli 30 rasiaa.

Nuuska on syöpä  -kampanja

Kampanjajulisteita on Helsingissä ja Turussa laivaterminaalien lähistöllä sekä Torniossa lähellä suosittua rajanylityspaikkaa. Markkinointikampanja toteutetaan sosiaalisessa mediassa.
Kampanjan verkkosivun osoite on www.nuuskaonsyöpä.fi

Tupakkalaki on uudistumassa ja parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Lue lisää

Lue lisää nuuskan tuontirajoituksista. Linkki Tullin sivulle

Lisätietoa:

Nuuskan terveyshaitat:

Kehittämispäällikkö Virve Laivisto puh. 050 588 2700, virve.laivisto(@)cancer.fi

Kampanja:
Kehittämispäällikkö Seppo Soine-Rajanummi, puh. 050 440 5694, seppo.soine-rajanummi(@)cancer.fi

Tiedottaja Anu Kytölä, puh. 050 382 8968, anu.kytola(@)cancer.fi