Siirry suoraan sisältöön

Aattelepaite.fi :n keulahahmona Iron Maidenin Bruce Dickinson

Photo: John McMurtrie

Ero miesten ja naisten odotetun eliniän välillä on kaventunut, mutta miehet kuolevat silti kuusi vuotta naisia aiemmin.

Aattelepaite.fi on suunniteltu ennen kaikkea miesten terveyden edistämiseen. Sivustolla tarinat ja huumori ovat keskeisessä roolissa. Tieto ja tarinat ovat enimmäkseen videoina. Syöpäjärjestöjen teettämissä kyselyissä suuri osa miehistä toivoo terveysviestinnältä huumorilla maustettua tietoa ja tositarinoita muiden kokemuksista.

Bruce Dickinson on yli 100 miljoonaa levyä myyneen Iron Maiden –yhtyeen laulaja, lentäjä ja yrittäjä. Hän kertoo – yksinoikeudella Syöpäjärjestöille – oman tarinansa nielusyöpään sairastumisesta ja terveellisten elintapojen merkityksestä myös sairaudesta selviytymiseen. Bruce kehottaa pysymään erossa tupakka- ja nikotiinituotteista

Haluan olla mukana levittämässä tietoa HPV-viruksesta ja syövästä. Miesten kohdalla niihin liittyy turhaa häpeää ja potilaan syyllistämistä, jota haluan osaltani olla poistamassa avoimuudella, Bruce Dickinson sanoo.

Maalaislääkäri Kiminkinen ja Jope Ruonansuun sketsihahmo ”Kaikkonen isosta sairaalasta” antavat sivuilla lääkärin neuvoja. Ravitsemusterapeutti Mikko Rinta kertoo terveellisestä ravinnosta ja tapahtumatuottaja Mikko Hultman jakaa oman tupakoinnin lopettamistarinansa. Sivustolta löytyy myös personal trainer Seppo Rajaniemen liikuntavinkkejä. Miehiä muistutetaan myös kivesten omatarkkailun tärkeydestä sekä kondomin käytöstä tavallisen yhdynnän lisäksi myös suuseksissä.

-Aattelepaite.fi -sivusto on tavoittanut hyvin miehet. Sivuston videot herättelevät pohtimaan omaa terveyttä sekä antavat tietoa ja tukea helposti omaksuttavasti, sanoo kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

Miehet kuolevat naisia aiemmin

Ero miesten ja naisten odotetun eliniän välillä on kaventunut, mutta miehet kuolevat silti kuusi vuotta naisia aiemmin. Sosioekonomisten erojen vaikutus elinajanodotteeseen on sukupuolta merkittävämpi. Esimerkiksi 35-vuotias työntekijämies elää keskimäärin 74-vuotiaaksi, kun johtavassa asemassa oleva mies elää 80-vuotiaaksi. Naisilla vastaava elinajanodotteen ero on runsaat kolme vuotta.

Miehet elävät vaarallisempaa elämää kuin naiset

Naisten ja miesten elintavoissa eniten eroa on alkoholin käytön ja ruokavalion osalta. Sukupuolten erot ovat vähäiset liikunnan määrissä ja tupakoinnin suhteenkin erot ovat tasoittumassa. Tupakointi on vähentynyt Suomessa merkittävästi. Tupakointi on kuitenkin edelleen yksi keskeisimmistä väestöryhmien välisten terveyserojen selittäjistä.

Miehet elävät vaarallisempaa elämää kuin naiset. He ottavat naisia useammin riskejä liikenteessä. Myös tapaturma-, itsemurha- ja väkivaltakuolemat ovat yleisempiä miehillä.

Korkea koulutus ja sosioekonominen asema suojaavat varsinkin miehiä aikaiselta kuolemalta. Parisuhdekin suojaa. Se vaikuttaa miesten elinikään enemmän kuin naisten. Miehillä yksinäisyys korostaa myös muita ongelmia.

Naisilla taas sosiaaliset suhteet ovat suojaavia tekijöitä. Naiset käyttävät enemmän terveyspalveluja ja pitävät paremmin huolta terveydestään kuin miehet keskimäärin.

Naiset hankkivat ennaltaehkäisevää tietoa internetistä sairauksien ehkäisemisestä ja terveyden sekä hyvinvoinnin ylläpitämisestä. Naisille suunnattuja terveyslehtiä ja sivustoja on paljon. Usein kirjoittajina ovat myös naiset. Tällöin myös kuvamaailma ja tyyli ovat väistämättä naisten näkökulmasta suunniteltuja.

Aatteleppaite.fi on osa Ilman syöpää –sivustoa, jolta löytyy myös vastaavasti naisille suunnattu syöpäriskeistä tiedottava osio.

http://www.aatteleppaite.fi

Lähteet:

THL Elintavat – Sukupuolten tasa-arvo

Geriatrian erikoislääkäri Kristiina Hongisto Itä-Suomen yliopistosta, geriatrian professori Timo Strandberg Helsingin yliopistosta, Duodecim: Miksi nainen elää pitempään kuin mies? (2015)

Drake, M. 2009. Terveysviestinnän kipupisteitä: Terveystiedon tuottajat ja hankkijat Internetissä. Jyväskylän yliopisto. Viestinnän laitos. Väitöskirja.

Boiarsky, G., Rouner, D. & Long, M. 2013. Effects of responsibility attribution and message source on young adults’ health attitudes and behaviors. Journal of Health Communication: International Perspectives 7 (18), 881 – 894.

Yhteyshenkilöt:

Kehittämispäällikkö
Virve Laivisto
050 588 2700
virve.laivisto@cancer.fi

Viestinnän asiantuntija
Sami Ruokangas
050 308 6797
sami.ruokangas@cancer.fi