Siirry suoraan sisältöön

50 grammaa lihajalosteita päivässä lisää suolistosyöpäriskiä

Syöpäjärjestöt muistuttaa Maailman syöpäpäivänä 4.2., että punaisen lihan syöminen lisää syöpäriskiä. Suosittelemme, että viikossa punaista lihaa ja lihavalmisteita syödään enintään puoli kiloa.
Kasviksia kannattaa nauttia runsaasti.

Punainen liha, johon lasketaan naudan, porsaan ja lampaan liha, nostaa paksu- ja peräsuolisyövän riskiä 17 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 100 grammaa kohden. Lihavalmisteiden kohdalla riski on kaksinkertainen.

Suolistosyöpä on Suomessa toiseksi yleisin syöpä sekä naisilla että miehillä. Vuosittain todetaan yli 3000 uutta suolistosyöpää ja siihen kuolee noin 1200 henkeä vuodessa.

Punainen liha, johon lasketaan naudan, porsaan ja lampaan liha, nostaa paksu- ja peräsuolisyövän riskiä 17 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 100 grammaa kohden. Lihavalmisteiden kohdalla riski taas nousee 18 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 50 grammaa kohden.
Lihavalmisteita ovat esimerkiksi erilaiset makkarat ja kinkut.

FinRavinto-tutkimuksen mukaan suurin osa miehistä ja neljäsosa naisista syö yli puoli kiloa punaista lihaa ja lihavalmisteita viikossa.

Korvaa punainen liha kanalla, kalalla ja kasviksilla

On terveellisempää syödä broileria, kalkkunaa, kalaa ja kasviproteiinia. Lihan voi korvata monilla proteiinipitoisilla kasviksilla. Kasvisten käyttö pienentää syövän vaaraa. Kannattaa laittaa lautaselle puolet kasviksia, neljännes täysjyväviljaa, perunaa tai muita juureksia, neljännes lihaa, kanaa, kalaa tai palkokasveja.

-Kasvikset ehkäisevät syöpää monin eri tavoin, koska ne sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sekä ravintokuitua. Kasviksissa on myös erilaisia syövältä suojaavia yhdisteitä, jotka suojaavat soluja vaurioitumiselta. Kasvisten käyttöä tulisikin lisätä kaikin tavoin, sanoo kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

Ravitsemussuositusten mukaan kasviksia, joihin kuuluvat vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat tulisi syödä vähintään 500 grammaa päivässä. Miehistä vain 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia syö suosituksen mukaisesti.

Syöpähaaste kilpailu alkaa

Euroopan komissio on satsaamassa syövän kukistamiseen miljardi euroa vuosina 2021-2027. Suomi järjestää kansalaisille, tutkijoille ja yrityksille aloitekilpailun, jolla kerätään ideoita, kuinka syövän ehkäisyä, hoitoa ja potilaiden osallisuutta voitaisiin parantaa.

Kilpailu huipentuu finaaliin Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 16.3., jossa parhaat ehdotukset esitellään ja palkitaan. Voittajien valinnan tekee raati, joka koostuu potilaiden, tutkijoiden, hoitajien ja elinkeinoelämän edustajista.

Kampanjan toteuttamisesta vastaa Helsingin yliopisto. Mukana kampanjassa ovat mm. HUS, Kansallinen syöpäkeskus FICAN, alueelliset syöpäkeskukset ja Syöpäjärjestöt.

#syöpähaaste #EUCancerChallenge #EUCancerMission

Lisätietoa:

Ilman syöpää -sivusto
Kaikki syövästä -sivusto
FinRavinto-tutkimus
Syöpähaaste
Maailman syöpäpäivä -sivusto

Kehittämispäällikkö Virve Laivisto
050 588 2700
virve.laivisto@cancer.fi

Viestinnän asiantuntija Mikaela Lax
050 597 6436
mikaela.lax@cancer.fi