Siirry suoraan sisältöön

Vaihdevuosien hormonihoidot suurentavat rintasyövän vaaraa  

Hormonihoitoja käyttävien naisten riski sairastua rintasyöpään on suurempi kuin aikaisempien tutkimusten pohjalta on arvioitu. Jo lyhyt hormonihoitojen käyttöaika lisää riskiä ja riski säilyy vuosia käytön jälkeen. Lääketieteellinen aikakauslehti Lancet julkaisi laajan tutkimuksen, jossa oli mukana 570 000 naista. Tutkimus oli meta-analyysi eli usean tutkimuksen yhteenveto.

Kaikilla hormonivalmisteilla ja -muodoilla (pois lukien vaginaalinen estrogeenivoide) on rintasyövän vaaraa kohottava vaikutus, joka kasvaa tasaisesti käytön pituuden myötä ja on suurempi yhdistelmävalmisteita (estrogeeni ja progesteroni) käyttävillä kuin pelkkää estrogeenia käyttävillä.

Naisilla, jotka käyttivät yhdistelmävalmisteita yli vuoden, riski sairastua rinta oli koholla jo seuraavina vuosina käytön aloittamisesta eli jo alle viiden vuoden käyttöaika lisäsi riskiä sairastua syöpään.

Tutkimuksen mukaan 50 normaalipainoisen naisen joukossa riski sairastua syöpään nousee yhdellä syöpätapauksella, jos he käyttävät yli viisi vuotta yhdistelmähormonihoitoa.  Jos naiset käyttävät vain estrogeenihoitoa riski on pienempi eli yksi nainen sairastuu rintasyöpään 200:n estrogeenia käyttävän naisen joukosta.

Vaihdevuosien aiheuttamat oireet voivat olla erittäin hankalia

Vaihdevuosioireet vaikeuttavat usein naisten normaalia elämää ja hormonihoidot auttavat heitä selviämään arjessa. Hoitoja käyttävien naisten on kuitenkin hyvä tietää hoidon riskit ja hoitaa vaihdevuosioireitaan mahdollisimman pienillä hormoniannoksilla ja mahdollisimman lyhyen aikaa.

Vaihdevuosioireita voi helpottaa myös elintapoja muuttamalla. Esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen, painonhallinta, terveellinen ruokavalio ja liikunta auttavat lieviin oireisiin.

Jos hormonihoitojen käyttäminen huolettaa, kannattaa asia ottaa puheeksi oman lääkärin kanssa.

Rintasyöpä on ollut jo pitkään suomalaisnaisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 5 000 naista.

www.kaikkisyövästä.fi/rintasyöpä

https://www.ilmansyopaa.fi/tunne-syopariskit/naisille/