Siirry suoraan sisältöön

Jo yksi lasillinen viiniä päivässä lisää rintasyöpään sairastumisen riskiä 

Alkoholi aiheuttaa Maailman terveysjärjestö WHO:n tuoreimman tutkimuksen mukaan noin seitsemän prosenttia rintasyövistä Euroopassa. Rintasyöpä on Euroopan yleisin syöpä, mikä tarkoittaa noin 40 000 alkoholin aiheuttamaa rintasyöpää vuodessa. Suomessa alkoholin arvioitiin aiheuttavan noin kahdeksan prosenttia rintasyövistä eli yli 400 syöpää vuodessa.

Alkoholin ja rintasyövän välinen yhteys näkyy yli sadassa epidemiologisessa tutkimuksessa. Riski sairastua rintasyöpään kasvaa jo alle yhden annoksen juomisella. Yksi annos on esimerkiksi 12 senttilitraa viiniä tai pullo keskiolutta.

– Ihmiset mieltävät usein, että vain alkoholin runsas käyttö on riski, mutta rintasyövässä jo pienikin määrä alkoholia suurentaa riskiä, sanoo Terveyden edistämisen päällikkö Heidi Löflund-Kuusela Syöpäjärjestöistä.

– Turvallista alkoholiannosta ei ole, mutta juomisen vähentäminen pienentää aina riskiä sairastua syöpään, sanoo Löflund-Kuusela.

Jos juo yhden lasin viiniä joka päivä, riski sairastua rintasyöpään kasvaa noin 10 prosentilla. Jos juo pullon viiniä eli noin kuusi lasia päivässä, riski kasvaa jo yli 70 prosentilla. Riski on sitä suurempi mitä enemmän juo, juodun alkoholin laadulla ei ole merkitystä.

Alkoholi on luokiteltu karsinogeeniseksi eli syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Se kuuluu samaan luokkaan 1 kuin tupakka ja asbesti. Alkoholi aiheuttaa ainakin seitsemää syöpää, ja noin 4,5 prosenttia eurooppalaisten kaikista syövistä.

Suolistosyöpä yleisin alkoholin aiheuttama syöpä 

Suolistosyöpä on yleinen syöpä sekä miehillä että naisilla, ja määrällisesti eniten alkoholin aiheuttamista syövistä on suolistosyöpiä. Euroopassa alkoholi aiheuttaa noin 60 000 suolistosyöpää vuodessa. Suomessa alkoholin arvioidaan aiheuttavan lähes 12 prosenttia suolistosyövistä eli noin 440 syöpää vuodessa. Suolistosyövän riski kohoaa, kun juo yli kaksi annosta päivässä.

Alkoholi aiheuttaa myös suun ja kaulan alueen syöpiä, joista noin 30 prosenttia aiheutuu alkoholista. Yleisin on suusyöpä, joita alkoholi aiheuttaa noin 22 000 vuodessa Euroopassa ja 120 suusyöpää Suomessa. Tupakointi voimistaa alkoholin aiheuttamaa syöpäriskiä ja vaikutus on erityisen voimakas suun ja kurkun alueen syövissä.

WHO on laskenut, että kaksinkertaistamalla alkoholin verotus voitaisiin Euroopassa ehkäistä yli 10 000 alkoholin aiheuttamaa syöpää vuodessa, koska alkoholin kulutus vähenisi.

Alkoholin hinta vaikuttaa tutkitusti juodun alkoholin määrään.

– On välttämätöntä, että Suomessa jatketaan säännöllisiä alkoholiveron korotuksia. Lisäksi on pidettävä huolta, ettei alkoholin saatavuutta enää helpoteta, korostaa Heidi Löflund-Kuusela Syöpäjärjestöistä.

– Alkoholin mielikuvamainonnasta ja tuotesijoittelusta on luovuttava. Tarvitaan myös tukea alkoholin käytön vähentämiseksi. Terveydenhuollon henkilöstön on tärkeä keskustella potilaiden kanssa alkoholinkäytöstä, tarjota tukea lopettamiseen ja ohjata tarvittaessa hoitoon.

—————-

 Alkoholi aiheuttaa syöpää kolmella tavalla  

1. Alkoholi vahingoittaa soluja. Kun juomme alkoholia, elimistömme muuttaa se kemikaaliksi, jota kutsutaan asetaldehydiksi. Asetaldehydi voi vahingoittaa soluja ja pysäyttää solujen korjausmekanismin.

2. Alkoholi aiheuttaa muutoksia hormonitoiminnassa. Alkoholi voi suurentaa tiettyjen hormonien kuten estrogeenin ja insuliinin pitoisuuksia elimistössä. Hormonit ovat kemiallisia viestinviejiä ja suuret pitoisuudet saattavat saada solut jakaantumaan useammin, mikä lisää syövän kehittymisen riskiä.

3. Alkoholi aiheuttaa muutoksia suun ja kurkun soluihin. Alkoholi helpottaa syöpää aiheuttavien kemikaalien imeytymisen suussa ja kurkussa oleviin soluihin.

 

Lisätiedot

Viestinnän asiantuntija Maarit Rautio 040 5491003

Terveyden edistämisen päällikkö Heidi Löflund-Kuusela 050 438 8841

Suomen Syöpärekisteri, tutkimuspäällikkö Karri Seppä 050 441 8556