Siirry suoraan sisältöön

Syövän kanssa ei tarvitse olla yksin – ”Onneksi päätin hakea kurssille, palaan kotiin monta ajatusta rikkaampana.”

Heli Hyytiä

Heli Hyytiä

Kun syöpä yllättää, sairastunut ja hänen läheisensä joutuvat sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Tätä varten Syöpäjärjestöt järjestää kursseja aina arjen askareiden kanssa selviytymisestä mukavaan yhdessäoloon ja syvän surun käsittelyyn. Kursseista saamamme palaute on ollut lähes poikkeuksetta myönteistä.

”Parasta kurssilla oli päästä jakamaan kokemuksia ja vinkkejä muiden sairastuneiden kanssa.”

Sairastunut käy läpi monenlaisia tunteita ja ajatuksia heti sairastuessaan ja usein vielä pitkään hoitojen jälkeenkin. Aina syöpää ei voida parantaa, silloin sen kanssa olisi hyvä oppia elämään. Mukana voivat kulkea hoitoihin liittyvät kivut, muutokset kehossa sekä kokemukset oman terveyden ja elämänhallinnan menettämisestä. Nämä asiat heijastuvat arkeen ja vaikuttavat jaksamiseen, mielialaan, työhön, parisuhteeseen ja perheen arkeen. Kurssit antavat mahdollisuuden pysähtyä itsen äärelle ja saada tukea ammattilaisilta sekä vertaisilta.

Syöpä koskettaa koko perhettä. Läheisen rooli sairastuneen tukijana voi tuntua raskaalta. Läheiset tarvitsevat yhtä lailla tietoa sairaudesta, apua sairastuneen tukemiseen ja uudenlaisen elämäntilanteen käsittelyyn. He kaipaavat usein kokemusten jakamista muiden läheisten kesken.

”Sain vinkkejä, kuinka keskustella sairaudesta puolison ja lasten kanssa.”

Alle olen koonnut viisi keskeistä asiaa kursseistamme, jotka jokaisen kurssille hakevan on hyvä tietää.

 1.  Ammattilaisten ohjaamilta kursseilta tukea saavat sekä sairastuneet että heidän läheiset
  Kurssit ovat sinulle sopivia, kun haluat kohdata muita syöpään sairastuneita tai läheisiä. Kursseilta saat sairauteen liittyvää tietoa, voit pohtia omaa tilannettasi ja käsitellä sairauteen liittyviä ajatuksia ja tunteita. Kursseilta saat työkaluja arjen hyvinvointiin.
  Järjestämme omia kursseja sairastuneille ja läheisille sekä yhteisiä kursseja pariskunnille ja perheille.
 2. Kursseilla vertaistuki on vahvasti läsnä
  Kursseille osallistuvia yhdistää kokemus syöpään sairastumisesta tai läheisen sairastumisesta. Toinen saman kokenut tietää millaista arki sairauden kanssa on. Kursseilla on varattu aikaa yhteisiin keskusteluihin ja kohtaamisiin. Monesti vertaisten välillä syntyy nopeasti luottamus ja vaikeistakin asioista uskalletaan keskustella rehellisesti ja avoimesti. Toinen sairastunut on voinut löytää sanat sellaisille asioille, joita toinen ei ole osannut sanoittaa.
 3. Maksuttomia kursseja on monenlaisiin tarpeisiin
  Järjestämme vuoden aikana noin 55 kurssia ympäri Suomea. Kursseilla on erilaisia painotuksia, kuten mielen hyvinvointi, liikunta, elämä parantumattoman syövän kanssa tai läheisen menettämiseen liittyvän surun käsittely. Järjestämme myös nuorena syöpään sairastuneille omia kursseja. Osa kursseista toteutuu viikoittaisina tapaamisina, osa järjestetään yön yli toteutuvina 3-5 vuorokauden kurssijaksoina ja osa verkkokursseina, joihin voit osallistua kotoa käsin.
 4. Kursseille voi hakeutua matalalla kynnyksellä omasta tilanteesta ja tarpeista riippuen
  Jokainen käsittelee sairastumistaan omalla tavallaan ja omassa tahdissaan. Kurssille hakiessa sinun tulee kokea, että jaksat osallistua kurssilla kuvattuun toimintaan ja olet valmis käsittelemään sairautta ja siihen liittyvää elämäntilannetta. Tavallisesti kursseille tullaan, kun syöpähoidot ovat päättymäisillään tai päättyneet tai niistä on kulunut 1-2 vuotta. Jos sairastat parantumatonta syöpää, voit hakeutua kurssille oman tilanteesi ja tarpeidesi mukaisesti.
 5. Itselle sopivan kurssin löytämiseksi on hyvä käyttää hetki aikaa
  Voit aloittaa sopivan kurssin etsimisen vilkaisemalla Syöpäjärjestöjen kurssioppasta. Sieltä saat käsityksen, millaisia kursseja tarjoamme. Tämän jälkeen on hyvä pysähtyä pohtimaan, millaisiin asioihin tarvitset tukea, haluatko osallistua kurssille yksin vai läheisen kanssa ja millaiselle kurssille sinun on mahdollista osallistua. Oman alueesi syöpäyhdistyksen henkilökunta auttaa sinua sopivan kurssin etsimisessä. Kurssit ovat kaikille avoimia, joten voit hakea mille vain kurssille asuinpaikastasi riippumatta.

Käy katsomassa video, jossa osallistuneet kertovat kokemuksistaan.