Siirry suoraan sisältöön

Syöpäpotilaan tukena vaikka Savon murteella

Taina Häkkinen

Taina Häkkinen

Hyvä elämä syövästä huolimatta. Se on yksi Syöpäjärjestöjen päätavoitteista. Sen pitäisi näkyä kaikessa siinä, mitä teemme.

Tavoite on suuri ja ylevä. Mitä me todella lupaamme syöpäpotilaalle, kun puhumme hyvästä elämästä? Voimmeko luvata hänelle hyvän elämän siitä huolimatta, että syöpä on tullut sotkemaan hänen arkensa, terveytensä ja mielenrauhansa?

Me Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelussa autamme vuosittain tuhansia, joita syöpä on koskettanut jollain tavalla. Meihin otetaan yhteyttä siinä vaiheessa, kun epätoivo ja kysymykset risteilevät päässä. Selviänkö hengissä? Mitä sytostaatit ja sädehoito tarkoittavat? Mikä on avanne? Miten pitkään joudun olemaan töistä poissa? Miten kerron syövästä lapsilleni? Miten kerron iäkkäille vanhemmilleni?

Syöpäpotilas hakee apua ja tukea, miten mennä eteenpäin arjessa, elämässä, tässä ja nyt.

Moniin kysymyksiin pystymme neuvontapalvelussa vastaamaan, mutta että luvata hyvää? Se pistää miettimään. Mikä lopulta on Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelun rooli syöpäpotilaan tai hänen läheisensä elämässä silloin, kun syöpädiagnoosi kolahtaa postiluukusta kotiin?

Kun syövän hoidot alkavat, kaikkien huomio keskittyy hoitoon. Luonnollisesti. Keskitymme parantumiseen, selviytymiseen. Mutta entä ihmisen jaksaminen? Entä se elämä, joka jatkuu syövästä huolimatta?

Syöpä tuo mukanaan lähes aina jonkinasteisen kaaoksen, hädän, tuskan ja pelon. Kun syöpädiagnoosi koputtaa olkapäälle ja lopulta istuu siinä, eikä suostu poistumaan raivoisista ravisteluita huolimatta, syöpäpotilas hakee apua, tukea, tietoa ja keinoja, miten mennä eteenpäin arjessa, elämässä, tässä ja nyt. On tarve saada tietoa. Tietoa, että juuri hänen tai hänen läheisensä syöpää voidaan hoitaa. Tietoa Toivosta.

Netti on pullollaan tietoa syövästä, sytostaatteista, sädehoidoista ja täsmähoidoista, mutta tiedon ymmärtäminen, omaksuminen ja soveltaminen on vaikeaa, kun mieli kiemurtelee kippurassa tuskasta ja hädästä. Voiko kukaan auttaa?

Juuri siinä on meidän paikkamme. Neuvontapalvelussa annamme tietoa ja tukea, joka auttaa jäsentämään kaaosta, jonka syöpä on saanut aikaiseksi.

Meidän tehtävänämme on kuulla hätää, tuskaa ja pelkoa. Meidän tehtävänämme on tukea ja auttaa kertomalla, että olen täällä toisessa päässä juuri sinua varten. Voit jakaa pelkosi, pahan olosi ja huolesi. Tulet kuulluksi, vaikka et ehkä osaa edes kertoa, mikä huolistasi painaa eniten.

Me annamme tietoa. Tarvittaessa Savon murteella, jotta tieto aukeaisi ja auttaisi. Auttaisi jaksamaan arjessa, toisi selkoa lääkärin vastaanotolla kuultuun, auttaisi osallistumaan ja jakamaan. Tietoa, joka auttaisi löytämään hyvän elämän syövästä huolimatta.

Olisiko sinulla meille kysymyksiä?

Neuvontapalvelut(avautuu uudessa ikkunassa) (Kaikki syövästä)