Siirry suoraan sisältöön

Nikotiinipussit uhkaavat lasten ja nuorten terveyttä – pallo on nyt lainsäätäjillä ja kauppiailla

Elina Hartikainen

Elina Hartikainen

Nikotiinipusseista muodostui aivan uudenlainen ongelmavyyhti, kun Fimea poisti ne lääkelain piiristä 4.4.2023. Siitä lähtien nikotiinipusseja on saanut tuoda maahan ja myydä ilman lupia eikä tuotteiden nikotiinipitoisuuksia, ulkonäköä tai niiden sisältämiä makuaineita ole rajoitettu.

Markkinoilla olevien pussien nikotiinimäärät ovat jopa vaarallisen korkeita. Nikotiinipussirasioiden freesi ja värikäs ulkomuoto sekä makuvaihtoehdot, kuten minttu tai karkki, houkuttelevat nuoria ja luovat mielikuvaa tuotteen riskittömyydestä. Vaikka nikotiinipussit eivät sisällä tupakkakasvia, ovat ne silti terveydelle haitallisia. Nikotiinipussien vastaiseen työhön tarvitaan nyt sekä lainsäätäjät että kauppiaat, jotta lapsia ja nuoria voidaan suojella näiden tuotteiden käytöltä ja haitoilta.

Nikotiinipussi on annospussiin pakattu tuote, jota käytetään nuuskan tavoin huulen alla. Markkinoilla olevien pussien nikotiinipitoisuus on usein korkeampi kuin nuuskan, ja joissain tuotteissa pitoisuus on jopa kymmenkertainen tupakkanuuskaan verrattuna. Makuaineet voivat lisätä käyttöaikaa ja käyttökertojen tiheyttä, jolloin nikotiinia imeytyy elimistöön enemmän. Nikotiini on stimuloiva ja piristävä, mutta erittäin haitallinen myrkky, johon kehittyy vahva riippuvuus.

Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta ja on riski terveydelle

Mitä nuorempana ja mitä enemmän nikotiinia imeytyy elimistöön, sitä helpommin riippuvuus syntyy. Tavallisia vieroitusoireita ovat ärtyneisyys, kärsimättömyys, levottomuus, univaikeudet, makeanhimo ja päänsärky. Oireet voivat haitata opiskelu- ja työkykyä ja kannustavat jatkamaan nikotiinituotteiden käyttöä. On tutkittua tietoa siitä, että nikotiinituotteiden käyttäjät siirtyvät usein muiden tupakka- ja nikotiinituotteiden, kuten perinteisten savukkeiden käyttäjiksi.

Riippuvuuden lisäksi nikotiini on riski terveydelle. Nikotiini supistaa verisuonia, nostaa sydämen sykettä, rasittaa sydäntä ja altistaa rytmihäiriöille. Runsas nikotiinin käyttö voi lisätä vaaraa sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin sekä kakkostyypin diabetekseen. Lisäksi nikotiini edistää syövän syntyyn liittyviä muutoksia soluissa sekä syöpäkasvaimien kasvua ja heikentää syöpähoitojen vaikutuksia. Vahvojen nikotiinipussien vaarana on myös myrkytys. Lieviä myrkytysoireita, kuten pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä ja vapinaa, voi ilmaantua kokemattomalle käyttäjälle pienistäkin määristä nikotiinia, ja on arvioitu, että jo 0,8g/kg annos voi olla tappava. Suomen suosituin nuuska sisältää 16 mg nikotiinia pussissaan ja on siis 16-kiloiselle lapselle nieltynä hengenvaarallinen. Nikotiinipussit sisältävät nikotiinia usein vielä reilusti enemmän, jolloin ihan normaalissa käytössä kehoon imeytyvä määrä voi olla myrkyllinen lapsille mutta myös nuorille ja aikuisille.

Päivitetty tupakkalaki tarvitaan

Tupakkalaki on saatava ajan tasalle. Me, monet muut terveysjärjestöt ja mm. THL olemme kannattaneet STM:n valmistelemaa esitystä tupakkalain muuttamisesta. Nikotiinipusseja käytetään kuten nuuskaa, ja on perusteltua, että lainsäädännössä niihin suhtaudutaan samalla tavalla. Näin ollen nikotiinipussien myynti ja välittäminen olisi kiellettyä Suomessa. Tärkeää on myös se, että nikotiinipussien käyttö olisi kiellettyä päiväkotien ja oppilaitosten tiloissa, uimarannoilla sekä leikki- ja urheilukentillä. Vahvojen pussien päätyminen lasten ja nuorten suuhun leikkikenttien laidoilta voi olla vaarallista.

Lakimuutos on saatava voimaan mahdollisimman pian. Suomen valtiolla on velvollisuus suojella lasten ja nuorten terveyttä. Uudet tupakka- ja nikotiinituotteet on perinteisesti saatu Suomessa nopeasti tupakkalain alaisuuteen. Nyt sama on tehtävä nikotiinipusseille.

Lakimuutos on välttämätön, ja sitä odotellessa tarvitaan nikotiininvastaiseen työhön myös kauppiaita. Jotkin vähittäismyyntiketjut, kuten R-kioski, ovat jo ohjeistaneet, että kaikista vahvimpia nikotiinipusseja ei otettaisi myyntivalikoimaan. Itsenäiset kauppiaat kuitenkin päättävät itse ja me Syöpäjärjestöissä vetoamme kauppiaisiin, ettei uusia lapsia ja nuoria houkuttelevia nikotiinipusseja otettaisi valikoimiin.

Tällä hetkellä tupakkateollisuus ottaa hyödyn irti vapaudesta ja lanseeraa uusia tuotteita suoraan nuorille ja markkinoi nikotiinipusseja vaarattomampana vaihtoehtona muille tupakka- ja nikotiinituotteille. Markkinalauseet, kuten ”puhdasta nikotiinia” tai ”boostaa suorituskykyä”, johtavat nuoria harhaan. Vaarana on nikotiiniriippuvuuden kehitys laajalle joukoille, jolloin Suomen tavoite nikotiinittomasta Suomesta ei onnistu.

Lue Syöpäjärjestöjen lausunto tästä ja lisää nikotiinipusseista Fressisedun artikkelista

Lähteet:
Nikotiinipussit ovat terveydelle haitallisia – Tavoitteena käytön loppuminen – Sosiaali- ja terveysministeriö (stm.fi)

Nikotiini – THL

Nuorten suosiman ”valkonuuskan” markkina villiintyi, kun laintulkinta muuttui yllättäen – tuonti kiihtyy ja nikotiinipusseja saa jo kaupoista (yle.fi)