Siirry suoraan sisältöön

3+1 huonoa syytä jättää suolistosyövän seulonnan kotitesti tekemättä

Sanni Helander

Sanni Helander

Uudistettu Suolistosyövän seulonta alkoi osassa Suomen kuntia keväällä 2019. Seulonnassa kutsuttavat saavat postitse ns. kakkatikun ja ohjeet ulostenäytteen ottamiseen. Näyte otetaan itse wc-käynnin yhteydessä ja postitetaan seulontalaboratorioon tutkittavaksi.

Kahden ensimmäisen seulontavuoden kokemus osoittaa, että seulonta on otettu hyvin vastaan: lähes 80 % kutsutuista 60–66-vuotiaista on tarttunut tikkuun ja palauttanut seulontanäytteensä. Seulontaan osallistuminen onkin pyritty tekemään kutsun saajalle mahdollisimman helpoksi ja kevyeksi. Koska testin voi tehdä kotonaan milloin haluaa, ei sitä varten tarvitse käyntiaikaa terveydenhuollon pakeilla. Testin vuoksi ei myöskään tarvitse tehdä mitään muutoksia esimerkiksi ateriointiin tai lääkityksiin.

Kaikki eivät kuitenkaan saamaansa testiä käytä. Seulonta perustuu aina vapaaehtoisuuteen. On kuitenkin tärkeää, ettei testi jää käyttämättä syystä, joka perustuu vääriin tai vaillinaisiin käsityksiin. Tälläisia syitä voivat olla esimerkiksi:

Minun ei kannata osallistua seulontaan, koska…

…eihän minulla ole oireita. Suolistosyöpä on salakavala tauti. Se ei alkuvaiheessa yleensä aiheuta mitään oireita. Seulontatesti ei olekaan tarkoitettu ensisijaisesti oireisille – heidän kannattaa hakeutua suoraan lääkäriin – vaan kaikille seulontakutsun saaville. Koska ikä on suolistosyövän tärkein riskitekijä, seulontaan kutsutaan juuri tietyn ikäiset miehet ja naiset. Seulonta pyrkii havaitsemaan syövän jo varhaisvaiheessa, koska tällöin löydetyistä syövistä jopa yhdeksän kymmenestä voidaan parantaa. Lisäksi seulonta voi paljastaa oireettoman syövän esiasteen, joka voidaan poistaa ja näin estää sen kehittyminen syöväksi.

…meidän suvussa ei ole suolistosyöpää. Vain noin 5 % suolistosyövistä liittyy perinnölliseen alttiuteen. Eniten tautiin sairastumiseen vaikuttaa ikä. Sairastumisvaara alkaa kasvaa 50 ikävuoden jälkeen ja valtaosa (yli 80 %) suolistosyövistä todetaan yli 60-vuotiailla. Vaikkei lähisuvussa olisi ollut suoliston alueen syöpiä, se ei tarkoita etteikö itse voisi sairastua.

…elän terveellisesti. Hienoa! Terveellinen kasvisvoittoinen ruoka, liikunta, tupakoinnin välttäminen tai lopettaminen ja korkeintaan maltillinen alkoholinkäyttö lukeutuvat elintapoihin, joita kannattaa vaalia ihan jo yleisen hyvinvoinnin nimissä. Lisäksi ne ovat tärkeässä osassa yleisimpien kansansairauksien kuten diabeteksen, sydäninfarktien ja aivohalvausten ehkäisyssä. Elintavat myös tutkitusti vaikuttavat suolistosyövän riskiin. Terveelliset elintavat eivät kuitenkaan takaa, etteikö syöpä voisi kehittyä niistä huolimatta.

Kolme yllä esitettyä syytä jättää seulontatesti käyttämättä liittyvät ajatukseen, ettei suolistosyöpään sairastuminen ole todennäköistä omalla kohdalla. Tällöin voi herätä kysymys, koskeeko saatu seulontakutsu oikein juuri itseä ja onko osallistuminen niin tarpeellista. Motivaatiota hieman vaivannäköä vaativaan näytteen ottamiseen voi olla vaikea löytää. Seulonnasta on hyötyä kuitenkin nimenomaan sen tarkoin valitussa kohdeikäryhmässä – siis heille, joille testiä tarjotaan.

Entäs se +1?

…testi on ällöttävä. No, onhan se vähän. Sen tekeminen ei kuitenkaan satu tai vahingoita sinua. Sen sijaan se voi parhaimmillaan pelastaa henkesi.