Siirry suoraan sisältöön

Miten hallita syöpää nykyistä paremmin? – Kokemuksia ja tuloksia iPAAC-hankkeesta

Sidosryhmätapaaminen / Verkkotapahtuma (Teams)

EU on ottanut syöpään liittyvän toiminnan yhdeksi kehittämiskohteekseen. Sekä tutkimus- että toimintasuunnitelmissa syövän ehkäisy ja varhainen toteaminen ovat hyvin esillä. Noin 40 prosenttia syövistä voidaan ehkäistä. Ikääntyvän Euroopan kannalta on tärkeää siirtää painopistettä ehkäisyn toteuttamiseen jäsenmaissa. Mitä tulisi tehdä?

Sidosryhmätilaisuudessa kerrotaan kolmivuotisen Innovatiivinen kumppanuus syöpää vastaan (iPAAC) -yhteistoimintahankkeen kokemuksista ja tuloksista. Hankkeessa on 44 kumppania 24 Euroopan maasta. Hankkeen kohderyhmää ovat EU-tason vaikuttajat ja päättäjät kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla. Hankkeen painopiste on toimeenpanossa. Hankkeen tuloksena on muun muassa syövän torjunnan toimeenpanon ja kestävyyden tiekartta. Valtioiden välinen hanke on Suomessa toteutettu Suomen Syöpäyhdistyksen ja THL:n yhteistyönä.

Yhteistoimintahankkeen 10 työpaketissa arvioidaan innovaatioita kestävien ratkaisujen sekä kansallisten syöpäpolitiikkatoimien näkökulmasta. Suomen Syöpäyhdistys koordinoi työpakettia, jossa on käsitelty varhaista diagnostiikkaa, syövän seulontaa, syövän ehkäisyä ja terveyden edistämistä. Koko hankkeen koordinaatiosta vastaa Slovenian kansanterveyslaitos. Lisätietoa iPAAC hankkeesta

EU:ssa tapahtuu tällä hetkellä paljon syövän ehkäisyn ja varhaisen havaitsemisen alalla, muun muassa EU:n syöväntorjuntasuunnitelma on valmistunut. Syövän torjunta on huomioitu myös Unionin EU4Health terveysohjelmassa, jonka vuosisuunnitelma 2021-2022 julkaistiin 18. kesäkuuta.

Tervetuloa kuulemaan ajankohtaisia kuulumisia syövän ehkäisyn tilanteesta ja näkymistä. Tilaisuus on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille.

Aika: keskiviikko 15.9.2021 klo 10.00-12.00

Paikka: verkkotapahtuma (Teams)

Ilmoittaudu viimeistään perjantaina 10.9. lomakkeella, osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille tapahtumaviikon alussa.

OHJELMA

10.00 Tilaisuuden avaus
Sakari Karjalainen, pääsihteeri, Suomen Syöpäyhdistys

10.05 Innovatiivinen kumppanuus syöpää vastaan (iPAAC) yhteistoimintahanke
Satu Lipponen, iPAAC syövän ehkäisyn työpaketin vetäjä, Suomen Syöpäyhdistys

10.20 Varhainen toteaminen
Ahti Anttila, tutkimusjohtaja, Suomen Syöpärekisteri

10.35 Preventio – yksilön ja yhteiskunnan roolit
Pekka Jousilahti, tutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

10.50 Syövän ehkäisy ja järjestöt
Kaarina Tamminiemi, koordinaattori, iPAAC syövän ehkäisy -hanke

11.05 Kuulumisia EU:n syöpähankkeista ja kansallisesta syöpäkeskuksesta
Tuula Helander, johtaja, sosiaali- ja terveysministeriö

11.20 Kysymyksiä ja kommentteja
12.00 Tilaisuuden päätös

Alkuperäinen tapahtumasivu (avautuu uudessa ikkunassa)