Siirry suoraan sisältöön

Terapiaa vai terapeuttista tukea?

Tommi Ojala

Tommi Ojala

Iltalehtiä ja somevirtaa lukiessa tuntuu usein siltä, että elämästä ei selviä ilman terapiaa tai vähintäänkin terapeuttista toimintaa. Pitää väkisin kasvattaa sitä resilienssiä eli pärjäävyyttä jotta kelpaa ihmisenä. Kaikkeen pyydetään vähintään erityistason erityispsykoterapeutin mielipide.

Myös Syöpäjärjestöissä toimii moninainen joukko terapeutteja.

Annamme tukea syöpäkuntoutujille ja läheisille. Koko maan kattava palvelu on mahdollista etäyhteyksin maailman laajuisestikin. Perustehtävämme on antaa tukea, tietoa ja toimintaa syövän kohdanneelle ihmiselle. Neuvontahoitajat ovat toimineet järjestömme palvelujen kulmakivenä vuosikymmeniä. He tukevat ja ohjaavat, kuuntelevat ja näkevät, kohtaavat ja kulkevat kanssasi.

Heidän työnsä on usein terapeuttista ja joskus asiakassuhde muotoutuu vuosien mittaiseksi ihmissuhteeksi.

Puhutaan voimaantumisesta, toimijuuden vahvistamisesta, kuntoutumisesta, nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta.

Tarjoamme mahdollisuuden monenlaiseen terapiaan: On tanssia, kuvataidetta, lyhyttä ja pidempää. Psykoa ja ratkaisua. Seksuaaliterapiaa vielä jonon jatkeena.

Vuonna 2020 alkanut lyhytterapia jatkuu. Syöpäyhdistyksien neuvontahoitajat voivat ohjata syöpäkuntoutujan tai läheisen etävastaanotolle lyhytterapiaan täysin maksutta. Neuvontahoitaja on kohdannut sinut terapeuttisesti ja pääset terapiaan.

Helposti ihmetyttää termit terapia ja terapeuttinen. Mitä ero niillä on? Ja miksi? Enkö riitä kohtaamisessa kahvikuppini kanssa niin kuin on iät ajat toimittu?

Kohtaaminen on aina hyväksi. Kun emme kohtaa, se on pahaksi. Vuorovaikutus alkaa hiljaisuudesta. Hengitetään kaverin kanssa samaa ilmaa ja tutustutaan. Kysy: Kuka sinä olet? Miten haluat, että sinut nähdään ja kuullaan? Miten haluat, että sinua autetaan. Kohdatessa tapahtuu hoito ihan vahingossa, kun antaa tilan täyttyä turvallisesti sallivalla olemassaololla. Saattaa tuntua jopa terapeuttiselta. Mieltä ja kehoa lämmittävältä. Ei paha.

Terapiaa tuottaa koulutettu terapeutti. Terapeuttien ammattikirjo on laaja. Valvira hyväksyy tai ei hyväksy terapeuttinimikkeitä. Terapiaan voidaan ohjata julkisen puolen palveluissa tai asiakas voi itse ostaa itselleen terapiaa. Terapiaprosessi on tutustumismatka omaan elämäkertaasi. Terapeutti tukee  ja kyselee. Terapeutti on sinun puolellasi ja sinua varten. Terapiasuhde on ihmissuhde ja sen mitta sovitaan suhteen alussa.

Terapiassa sinä itse hoidat omaa olemassaoloasi terapeutin turvallisessa huomassa. Terapiassa koettuja hoksauksia liitetään omaan uuteen arkeen. Joskus jopa tapahtuu kirkkaita oivalluksia yllättäen. Lopputuloksena on itseään uudella tavalla kohteleva sinä. Terapeutti ei riisu sinua alasti tai analysoi sinua sarjamurhaajaksi.

Terapeuttinen toiminta on aina sallittua. Terapeuttisia hetkiä voi tuottaa sinulle kuka tahansa kanssakulkija tai voit saada niitä luonnossa, imuroidessa tai pullaa leipoessa. Myös neuvontahoitajan vastaanotolla on  sallittua kokea terapeuttinen kohtaaminen. Nauttikaa siitä, olkaa hyvä! Myös työntekijälle asiakkaan kohtaaminen on terapeuttista vuorovaikutuksen onnistuessa.

Syöpäjärjestöjen terapeutit, neuvontahoitajat tai syöpäsairaanhoitajat ovat kohtaamisen ammattilaisia. Hoitajilla on ajantasainen koulutus syöpään liittyen. Terapeuteilla osaaminen on erilaista, ammattilaisuutta arvottamatta. Haluaisin unohtaa tai isolla pyyhekumilla kumittaa pois koko terapiasanaston työstämme. Olemme koulutettuja, kokeneita, ihmissuhdetyön ammattilaisia jokaikinen. Kohtaamme sinut juuri niin kuin sinä haluat. Ammatillisesti sanoisimme, että viitekehyksenä on humanistinen lähestymistapa. Sinulle, hyvä asiakas, haluamme olla luottamuksesi arvoisia tavallisia ihmisiä. Työmme tavoite on tukea sinua juuri sinulle sopivalla tavalla, oli teoreettinen viitekehyksemme mikä tahansa.