Siirry suoraan sisältöön

Kuusi keinoa mielen hyvinvoinnin tueksi

Tuire Muona

Tuire Muona

Syöpä on paitsi fyysinen sairaus, myös raju koettelemus mielelle. Siinä missä keho saa hoitoa, lepoa tai voimauttavaa jumppaa – sitä tarvitsee myös mieli.

Poimi kuuden keinon listalta sinulle sopivat tavat edistää mielen hyvinvointia.

1. Ole itsellesi myötätuntoinen ja armollinen

Itsemyötätunnolla tarkoitetaan lempeän sallivaa ja ystävällistä tapaa suhtautua itseen ja puhua itselle. Usein sitä kuvataan “puhu itsellesi kuin hyvälle ystävällesi” -ohjeella. Itsemyötätunto on tärkeä taito ja sitä voi harjoitella ja kehittää.

Armollisuutta voit toteuttaa hyväksymällä ja sallimalla omat tunteesi ja toimintasi, ilman, että moitit tai vähättelet niitä. Armollisuus on ikään kuin itsemyötätunnon kumppani – tämä parivaljakko auttaa sinua hyväksymään erilaisia päiviä ja vaiheita toipumisessa.

2. Tee mieluisia asioita

Laula, tanssi tai lue. Tärkeintä, että teet asioita, jotka tuovat iloa ja voimauttavat. Joku ilahtuu musiikista, toinen luonnossa kävelystä. Jollekin neuletyöt tai muu käsillä tekeminen tuovat hyvää oloa. Nämä hyvän olon asiat ovat voimavarojasi, jotka kannattelevat eteenpäin. Ne voivat olla juuri niin isoja tai pieniä asioita, kuin tarvitset siinä hetkessä.

3. Vaali ystävyyssuhteita

Ihmissuhteet ovat tärkeitä mielen hyvinvoinnille. Pidä yhteyttä ystäviisi, jaa tunteitasi ja pyydä tarvittaessa apua. Soita, laita viesti. Pyydä ystävä kylään, jos et itse jaksa lähteä. Ystävät voivat olla tärkeä tuki vaikeina aikoina ja yhdessä koettu ilo voi moninkertaistua.

4. Kirjoita huolipäiväkirjaa

Jos sinulla on taipumusta vatvoa asioita ja huolia, kirjaa huolet ylös. Pidä kerran päivässä 15–30 minuutin hetki, jolloin kirjaat paperille keskeisen huolesi ja mitä voisit tehdä sille. Pidä kiinni rajatusta ajasta ja päätä huolien kirjaaminen, kun aika on täynnä. Huolihetkeä ei kannata pitää lähellä nukkumaanmenoa, jotta huolet eivät jää pyörimään mieleesi.

5. Pidä huolta arjen peruspalikoista

Jo tuttuakin tutumpi litania on niin ikään tärkeä mielen hyvinvoinnille; nuku, syö ja liiku riittävästi. Ravitseva ja terveellinen ruokavalio, riittävä uni ja säännöllinen liikkuminen muodostavat vankan perustan mielen hyvinvoinnille.

Suhteuta suositukset itsellesi sopivaksi. Mieti, mikä on sinulle soveltuva ja mieluinen tapa liikkua. Lisää mieleistä liikettä päivääsi. Huolehdi riittävästä ravitsemuksesta ja anna itsellesi aikaa levätä ja palautua. Luo itsellesi sopivat unirutiinit. Toteuta näitä kaikkia itsellesi armollisella ja itsemyötätuntoisella otteella. Arki ei ole suosituksia, vaan omannäköistä elämää.

6. Hakeudu tarvittaessa ammattilaisen juttusille

Syöpäjärjestöjen neuvontahoitajat tarjoavat matalan kynnyksen kiireetöntä ja maksutonta keskustelutukea. Lisäksi perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon kautta voit saada ammattilaisen arvion ja hoitosuosituksen.

Hakeudu lääkäriin, jos mielialasi on jatkuvasti tahmean alakuloinen, sinun on vaikea keskittyä, kärsit pitkittyneestä unettomuudesta, itkuisuudesta, tai muista arkeasi haittaavista oireista.

Syöpäjärjestöjen kursseilta tukea mielen hyvinvointiin

Syöpäjärjestöjen hyvinvointia ja toimintakykyä tukevilla kursseilla saat lisää keinoja mielen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi, löydät voimavaroja sekä saat vertaistukea. Kursseja järjestetään ympäri Suomea ja ne ovat maksuttomia.

Löydät ensi vuoden monipuolisen kurssivalikoiman Syöpäjärjestöjen kurssioppaasta *

*Kurssit toteutetaan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) tuella ja toteuttaminen riippuu avustusmäärärahoista.