Siirry suoraan sisältöön

Arkisia tekoja toisen hyväksi

Mirka Virtanen

Mirka Virtanen

Kaikkein tärkeintä on olla läsnä ja kuunnella. Monesti me jutellaan siitä, mikä sairastuneelle on tärkeää tai mikä on tuottanut arjessa mielihyvää. Mustikan poiminnasta, jääkiekosta, lemmikeistä ja sen semmoisesta. Saan usein kuulla erilaisia elämäntarinoita, joiden arvo ei määräydy niiden pituudesta. On tärkeää, että jokainen meistä voi kokea elämänsä merkityksellisenä.

Syöpäjärjestöjen saattohoidon tukihenkilönä toimii tavallinen, usein toki varsin lämminsydäminen ihminen, joka haluaa tehdä hyvää ja auttaa toista ihmistä. Saattohoidon tukihenkilö täydentää läheisten ja ammattilaisten antamaa tukea.

Mitä saattohoidon tukihenkilö tekee?

Saattohoidon tukihenkilö voi kuulostaa terminä vieraalta ja ehkä pelottavaltakin. Tukihenkilönä toimiminen sisältää kuitenkin hyvin arkisia tekoja syöpään sairastuneen tai hänen läheistensä hyväksi.

Vapaaehtoisen on mahdollista tarjota läsnäoloa, kuuntelemista ja keskusteluseuraa. Joskus voi olla myös ihan hiljaa. Vapaaehtoinen voi lukea päivän lehteä ääneen, avata television, toimia ulkoilussa apuna tai kohentaa tyynyä pään takana. Läheinen voi saada oman hengähdyshetken, kun tietää että sairastuneen ei tarvitse jäädä yksin.

Miksi saattohoidon tukihenkilöksi?

Kun siskoni kuoli, ja olin usein hänen vierellään kotona ja sairaalassa. Olisin itse kaivannut joskus hengähdystaukoa, mutta en olisi halunnut jättää häntä yksin. Silloin päätin, että jos minusta joskus voisi olla apua jollekin samankaltaisessa tilanteessa, haluan auttaa. Koen saavani vapaaehtoisena toimiessani paljon enemmän, kuin mitä itse pystyn antamaan.

Moni vapaaehtoinen kertoo haluavansa tehdä hyvää ja jotain merkityksellistä. Monella on motivaationa vilpitön halu auttaa toista ja antaa toiselle omaa aikaa.

Joillain voi olla myös omakohtainen, aikaisempi kokemus oman läheisensä saattohoidosta, minkä kautta kokee halua auttaa myös muita samankaltaisissa elämäntilanteissa olevia. On kuitenkin tärkeää, että vapaaehtoisen omasta mahdollisesta menetyskokemuksesta on kulunut riittävän kauan aikaa, jotta voi ja jaksaa olla aidosti toisen tukena.

Sairastuneen ja hänen läheistensä toiveista käsin

Tärkeintä on, että vapaaehtoinen tukee sairastunutta ja läheistä siinä, mikä kulloinkin on heille merkityksellistä. Sairastunut tai läheinen määrittelee sen, mille olisi eniten tarvetta tai mistä voisi kokea kenties iloakin.

Tukihenkilölle on mahdollista joskus puhua myös sellaisia asioita, joista ei vielä pysty tai halua puhua muiden kanssa. Joskus esimerkiksi sairastunut saattaa ajatella, ettei haluaisi kuormittaa omia läheisiään yhtään enempää. Kuitenkin vaikeneminen kuluttaa enemmän voimia kuin asian jakaminen toisen kanssa.

Joskus tuettavalta saatu palaute on ollut hyvinkin henkilökohtaista ja suoraa: ”Sinusta on ollut niin paljon iloa tässä arjessa”. Saan vapaaehtoisena toimiessani itsellenikin hyvää mieltä ja voimaa omaan elämään.

Syöpäjärjestöihin vapaaehtoiseksi

Jokainen päivä noin 36 ihmistä kuolee syöpään. Yhä useampi asuu nykyään yksin. Joskus yksin oleminen on oma valinta, mutta joskus siihen ei ole itse voinut vaikuttaa.

Saattohoidon tukihenkilöille on jatkuva tarve. Jotta kenenkään ei tarvitsisi jäädä yksin, suuri osa alueellisista syöpäyhdistyksistä kouluttaa saattohoidon tukihenkilöitä. Tukihenkilötoiminnan koulutuksen ja toiminnan tavoitteena on varmistaa luotettava ja yhdenvertainen saattohoidon tuki kaikille sitä tarvitseville asuinpaikasta riippumatta.

Aiheesta lisää:
Tutustu Syöpäjärjestöjen saattohoidon tukihenkilötoimintaan
Tutustu Syöpäjärjestöjen vertaistukitoimintaan
Miten haet Syöpäjärjestöjen vapaaehtoiseksi
Oletko syöpään sairastunut tai sairastuneen läheinen ja kaipaat tukihenkilöä?
Saattohoidon vapaaehtoistoimintaa valtakunnallisesti kehittävä SAAVA-hanke