Siirry suoraan sisältöön

Pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta – myös nuuskasta   

Suvi Vainio

Suvi Vainio

Eräs urheiluseura-aktiivi totesi hiljattain, että nuuska on urheilussa hävettävä asia ja vaiettu tabu. Olemme työstäneet syksyn aikana Nuuskaton urheilu -toimintamallia yhdessä urheiluseurojen ja lajiliittojen kanssa. Syksyn aikana käydyissä keskusteluissa ja haastatteluissa urheiluseurojen edustajat ovat todenneet, ettei seuroissa aina tiedetä, miten nuuskasta pitäisi puhua tai miten sen käyttöön kannattaisi puuttua. Kyseessähän on haitallinen ja urheilusuoritusta heikentävä päihdeEikö siitä pitäisi puhua samalla tavalla kuin muistakin harjoitteluun ja kilpailuihin vaikuttavista asioista, kuten alkoholista tai ravitsemuksesta? Vanhaa kunnon neljän P:n sääntöä voi soveltaa tässäkin: Pitää Pystyä Puhumaan Puuskuttamatta.  

Nuorten kanssa keskustellessa puuskuttavaa valistusta paremmin toimii tavallinen keskustelu: kysy, kunnioita ja kuuntele. Nuuskasta keskustelu ei myöskään vaadi aina erillistä koollekutsumista. Eräs valmentaja pohti, että keskustelun voisi aloittaa ihan arkisissakin tilanteissa, esimerkiksi loppuverryttelyn yhteydessä. Keskusteluun on hyvä kuitenkin valmistautua, sillä nuoret osaavat vaatia perusteluja ja faktoja. Jos nuuskaa käytetään treeneissä tai kisoissa, tulisi valmentajan puuttua nuoren nuuskaamiseen ja myös motivoida nuorta lopettamaan. Puuttuminen on helpompaa, kun valmentaja voi nojata yhdessä sovittuihin pelisääntöihin ja seuran linjauksiin nuuskattomuudesta.   

Yhteisten pelisääntöjen tulee koskea myös seuran aikuisia. Aikuisten tehtävänä on luoda seurasta terveyttä ja hyvinvointia edistävä ympäristö, johon nuuska ei kuulu. Tämä onnistuu, kun koko seura sitoutuu nuuskattomuuteen, nuuskasta puhutaan ja sen käyttöön puututaan. Viesti nuorelle ei ole kovin uskottava, jos aikuisen oma huuli pullottaa. Jos aikuinen itse käyttää, ei sen tule näkyä seuratoiminnassa.  

Seuran aikuisilla tulee olla osaamista ja tahtoa keskustella, sekä puuttua niin nuorten kuin aikuistenkin nuuskaamiseen seuratoiminnassa. Mikä on tilanne sinun seurassasi? Jos asiat ovat mallillaan, mahtavaa! Hyväksi todetuista toimintatavoista kannattaa pitää ääntä. Jos koet, että sinä tai seurasi kaipaatte apua, sitä on tulossa. Yhdessä useiden lajiliittojen ja urheiluseurojen kanssa Syöpäjärjestöt, Suomen Olympiakomitea ja EHYT ry ovat parhaillaan tuottamassa Nuuskaton urheilu -toimintamallia. Haluamme auttaa tarjoamalla sekä faktatietoa että konkreettisia työkaluja nuuskan käytön ehkäisyyn ja siihen puuttumiseen. Pysy siis kuulolla, kokonaisuus valmistuu vuoden loppuun mennessä. 

Kysy lisää Nuuskaton urheilu -toimintamallista, vastaan mielelläni. 

Suvi Vainio 
suvi.vainio@cancer.fi 

Lähteet: 

Nuuska nuoren urheilijoiden arjessa  selvitys.
Fressis.fi, Nuuska ja urheilijan terveys – tietopankkiteksti 

Kokemukset ja keskustelut urheilutoimijoiden kanssa:
Nuuskaton urheilu -toimintamalli projekti, Syöpäjärjestöt, Suomen Olympiakomitea, EHYT ry, Kaiku Helsinki
Nuuskaton urheiluseura – verkkokoulutus, EHYT ry