Syöpätutkimuksen ja -asiantuntemuksen vahvistaja 2024
Apurahat
Apurahat syöpätutkimukseen. Vuonna 2024 apurahojen kokonaissumma oli noin 7,82 miljoonaa euroa. Tällä summalla rahoitettiin 178 tutkijaa tai tutkimusryhmää (Liite). Syöpäsäätiöllä oli vuonna 2024 kaksi apurahajakoa: keväällä jaettiin 70 matka-apurahaa ja syksyllä kaksi suurapurahaa sekä 70 muuta tutkimusryhmille tarkoitettua apurahaa ja 36 väitöskirja-apurahaa.
Apurahojen hakuperiaatteet ja myöntökriteerit ovat vuosittain tarkastelun kohteena ja Syöpäsäätiön asiantuntijat kokoontuivat toukokuussa arvioimaan kehittämistarpeita. Vuonna 2024 tutkimusrahoituksen periaatteet säilyivät keskeisiltä osiltaan entisellään. Apurahapäätökset perustuvat säätiön arviointitoimikuntien tekemiin asiantuntija-arviointeihin ja apurahalautakunnan esitykseen.
Muu tieteen tuki
Syöpärekisterin ja Joukkotarkastusrekisterin tuki. Syöpärekisteri ja sen yhteydessä toimiva Joukkotarkastusrekisteri saavat säädösten määrittelemien perustoimintojen ylläpitämiseen rahoituksensa THL:n kautta valtionavustuksena. Syöpäsäätiö on tukenut rekistereitä vuosittain 1 150 000 eurolla. Lisäksi Syöpäsäätiö rahoittaa Syöpärekisteriin sijoitetun epidemiologisen tutkijan toimen (kulut yhteensä 60 000 euroa). Se on tarkoitettu väitöskirjaa valmistelevalle tutkijalle.
Suomen Syöpäinstituutin säätiö. Syöpäsäätiön ja Suomen Syöpäinstituutin säätiön välinen yhteistyö perustuu vuonna 2023 solmittuun sopimukseen. Siinä määritellään yhteistyön muodot ja resurssit eli Syöpäinstituutin tutkijantoimien sekä muun toiminnan rahoittamiseen liittyvät periaatteet. Syöpäsäätiö osoitti Syöpäinstituutille 360 000 euroa tukea sopimuksen mukaisesti. Syöpäsäätiön rahoituksella toimi vuonna 2024 kaksi Roosa nauha -tutkijaprofessoria (3-vuotinen toimi) ja kaksi Roosa nauha -syöpätutkijaa (2-vuotinen toimi).
Pohjoismaiden syöpäunionin (NCU) kautta osoitettiin 207 000 euroa yhteispohjoismaisten syöpä-tutkimushankkeiden rahoittamiseen..
Suomen Syöpärekisteri kansallisena tietovarantona ja tietopalveluiden tuottajana
Syöpätapausten koostaminen.
Syöpärekisteri ylläpitää THL:n lukuun kansallista rekisteritietoa koko Suomen syövistä ja syöpäseulonnoista. Jokaisesta uudesta syöpätapauksesta tuotettiin vuonna 2024 Syöpärekisterissä tapauskooste, johon koottiin keskeiset tiedot kyseisen syöpätapauksen toteamisvaiheesta. Tapauskoosteita tehdään sekä automaattisesti että rekisteröintiin koulutettujen henkilöiden voimin. Syöpärekisterin tuottamat tietotuotteet kts kohta 4a.
Syöpäsäätiön symposiumi
Syöpäsäätiö on järjestänyt vuodesta 1974 lähtien vuosittain (pandemiavuosia lukuun ottamatta) symposiumin syövän hoitoon ja diagnostiikkaan osallistuville lääkäreille ja muille asiantuntijoille. Symposiumin aiheet kattavat laajasti eri syöpien diagnostiikan ja hoidon. Symposiumit ovat olleet arvostettuja sekä kliinikoiden että tutkijoiden keskuudessa ja niihin osallistuu vuosittain noin 150 henkeä. Helmikuussa 2024 järjestettiin Syöpäsäätiön 50. asiantuntijasymposiumi Korpilammella Espoossa. Sen aiheena oli keuhkosyöpä.
Syöpäasiantuntemuksen vahvistaminen avustusten, koulutuksen ja viestinnän avulla
Koulutusyhteistyö. Syöpäjärjestöjen asiantuntijat kävivät luennoimassa ammattikorkeakouluissa psykososiaalisesta tuesta sekä Syöpäjärjestöjen palveluista.
Ammattikorkeakouluyhteistyö. Hoitotyön opettajille järjestettiin täydennyskoulutusta mm. syövän ehkäisystä yhdessä Turun ammattikorkeakoulun ja Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa. Koulutukseen ilmoittautui 30 opettajaa eri puolilta Suomea. Ammattikorkeakouluopiskelijoille käytiin luennoimassa mm. syöpäpotilaan hoitopolusta. Lähihoitajaopiskelijoille luennoitiin Suomen Diakoniaopistossa.
Syöpärekisterin koulutus. Rekisteri koulutti lukuisia tutkijoita ja opiskelijoita, esim. esim. pro gradu -tutkielmien ohjaus tilastotieteessä ja terveystieteessä sekä lääketieteen syventävien opintojen ja väitöskirjojen ohjaus. Rekisterin johtaja toimi vuonna 2024 osa-aikaisena epidemiologian professorina Tampereen yliopistossa.
Strateginen tutkimus ja muut asiantuntijasisällöt
Suomen Syöpäyhdistyksessä tehtävässä strategisessa tutkimuksessa aiheet ovat liittyneet syövän determinantteihin ja syöpälääkkeisiin.
Syöpäjärjestöt osallistui EU:n uuden syövän ja muiden tarttumattomien tautien ehkäisyn Joint Actionin valmisteluun. Vastuullamme on terveys kaikissa politiikoissa -osakokonaisuuden johtaminen yhdessä THL:n kanssa. Syöpäjärjestöt osallistuu myös useaan muuhun yhteistoimintahankkeen osakokonaisuuteen.
Syöpärekisterin asiantuntijatyö. Syöpärekisteri tuotti yhdessä kliinisten asiantuntijoiden kanssa kansallisille seulontaohjelmille ensimmäiset laatukäsikirjat. Ne julkaistiin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Syöpäseulontojen kansallinen ohjausryhmä kokoontui kolme kertaa.
Syöpärekisterin asiantuntijat ovat mukana uudessa keuhkosyövän seulonnan asiantuntijaryhmässä. Ryhmä julkaisi asiantuntijalausunnon keuhkosyövän LDCT-seulonnasta ja sen toteutettavuudesta.
Rintasyöpäseulonnan asiantuntijaryhmä päätyi joulukuun kokouksessaan suosittamaan rintasyövän seulonnan laajentamista 46-74-vuotiaisiin naisiin.