Blogi , 28.02.2025 , Katri Saarela

Suomi – tupakkapolitiikan edelläkävijä vai perässähiihtäjä?

Suomi on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu kunnianhimoisesta tupakkapolitiikastaan ja tavoitteestaan vähentää tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä. Kansainvälisiä kollegoita tavatessa yksi kysymys toistuu usein: Miten te sen teette?

Tupakkalain tavoitteena on, että enintään 5 % väestöstä käyttäisi tupakka- ja nikotiinituotteita vuoteen 2030 mennessä. Tämä tavoite uhkaa luisua käsistämme. Myyntiin vapautetut nikotiinipussit ovat lyhyessä ajassa löytäneet käyttäjäkuntansa, erityisesti nuorten kuluttajien huulissa. Mikäli nikotiinipussien käyttö entisestään kasvaa, voi sillä olla kauaskantoisia ja vakavia vaikutuksia kansanterveyteen.

Tupakkalain porsaanreiät

On selvää, että nikotiinipussit on saatava pikaisesti tiukemman sääntelyn piiriin. Niiden käyttö on lisääntynyt lyhyessä ajassa runsaasti, etenkin nuorten keskuudessa. Tupakkalain muutosesitys tuo joitakin rajoituksia, mutta siinä on merkittäviä puutteita. Räikeimmät puutteet liittyvät nikotiinipitoisuuteen ja makuaineisiin.

Makuaineet houkuttelevat nuoria. Esitys sallii nikotiinipusseissa nuorten suosituimmat maut, kuten mintun ja mentolin, joiden on tutkitusti havaittu houkuttelevan nuoria ja muun muassa lisäävän nikotiinin imeytymistä.

On kestämätöntä, että yhdessä nikotiinituotteessa makuaineet sallittaisiin, kun ne ovat muissa kiellettyjä.

Nikotiinipitoisuudet ovat huolestuttavan korkeita. Esityksen mukainen 16,6 mg/g:n raja on huomattavasti korkeampi kuin monissa muissa maissa. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa esitetyt pitoisuudet ovat matalampia, ja monissa maissa nikotiinipussit on kokonaan kielletty.

Nikotiinin terveyshaitat ja vaikutukset kehittyvään elimistöön tunnetaan. Samalla käyttötilastot ja uutisoinnit lisääntyneistä yhteydenotoista Myrkytystietokeskukseen pikkulasten epäillyistä altistumisista nikotiinipusseille kertovat karua kieltään.

Onko Suomi todella maa, joka sallii muita maita korkeammat nikotiinirajat, vaikka tiedämme nikotiinin olevan vakava terveysriski?

Miten Suomi voi säilyttää asemansa?

Jos Suomi haluaa säilyttää asemansa tupakkapolitiikan suunnannäyttäjänä, tupakkalakiin on tehtävä seuraavat muutokset:

  1. Kaikki makuaineet on kiellettävä.
  2. Nikotiinipitoisuus on rajoitettava 6 mg/g.
  3. Kaikkien tupakka- ja nikotiinituotteiden ikäraja on nostettava 20 vuoteen.
  4. Koulujen ja oppilaitosten tupakointikiellon on koskettava myös tupakan vastikkeita, kuten nikotiinittomia vapeja.

Nyt on aika toimia

Suomea sitoo WHO:n kansainvälinen tupakkapuitesopimus (WHO FCTC), joka velvoittaa jäsenmaita muun muassa torjumaan nikotiiniriippuvuutta. Hallituksen esityksen nykyisessä muodossaan sallimat makuaineet ja korkeat nikotiinipitoisuudet ovat ristiriidassa tämän tavoitteen kanssa.

Jos haluamme suojella lapsia ja nuoria nikotiinituotteiden haitoilta, päätösten on perustuttava tutkimusnäyttöön – ei teollisuuden intresseihin tai valtion talouteen.

Nyt on aika tehdä päätöksiä. Haluammeko ylpeydellä säilyttää edelläkävijän asemamme vai tyydymmekö hiihtelemään muiden perässä, kansanterveyden kustannuksella?

 

Lue lisää