Uutinen , 14.03.2024

Sairastuminen voi ajaa lapsiperheen taloudelliseen syöksykierteeseen – apua on saatavilla jos sitä osaa ja jaksaa vaatia

Kun vakava sairaus iskee vähätuloiseen perheeseen, voi perustarpeista huolehtiminen ja laskujen maksaminen käydä mahdottomaksi.

Vakava sairaus, kuten syöpä, koskettaa jossain elämänvaiheeseen kaikkia. Oma tai läheisen sairaus sysää elämän helposti raiteiltaan.

Suomessa on kymmeniätuhansia perheitä, joissa perheenjäsenen sairastuminen voi johtaa syvään taloudelliseen ahdinkoon. Pirkanmaan hyvinvointialueen sairaalapalvelujen sosiaalityöntekijä Hanna Keski-Nisula valottaa sairastuneen perheen arkea.

– Kun sairastuu pitkäkestoisesti, kustannuksia tulee säännöllisesti. Se aiheuttaa jatkuvaa taloudellista rasitetta ja huolta siitä, pystyykö laskuja maksamaan ja selviääkö arjesta. Lapsiperheissä kannetaan huolta myös lasten hyvinvoinnista. Kun vanhempi sairastuu, lasten harrastuksista ja menoista ei haluttaisi tinkiä.

Sairastuminen tarkoittaa usein tulojen menetystä työstä poissaolon takia. Samaan aikaan perhettä voi kohdata jopa tuhansien eurojen lääke-, matka- ja terveydenhuollon kustannukset.

– Toisinaan potilas saattaa jopa miettiä, että vastaako lääkärin puheluun, kun ei ole varaa maksaa siitäkin asiakasmaksua, kertoo Keski-Nisula.

Vaikeassa tilanteessa kannattaa hakea apua

Moni perhe kokee jäävänsä hätänsä kanssa yksin. Perhe voi joutua selvittämään ulosottoon päätyviä laskuja. Rahat eivät välttämättä riitä kunnolla edes ruokaan.

– Vaikeassa tilanteessa kannattaa olla yhteydessä hoitavan yksikön sosiaalityöntekijään tai Syöpäjärjestöjen etuusneuvontaan, kertoo Syöpäjärjestöjen psykososiaalisen tuen päällikkö Katja Tähkä.

Yleinen taloudellinen epävarmuus ja puheet laajasta leikkaustarpeesta ovat herättäneet laajalti huolta pienituloisten kyvystä selviytyä arjessa. Katja Tähkä on huolissaan myös siitä, onko hyvinvointialueilla riittävästi resursseja tarjota sairastuneille tukipalveluja, kuten fysioterapiaa ja psyykkisen tuen palveluja.

– Sairastuneella itsellään ei välttämättä ole voimavaroja selvittää ja taistella omista oikeuksistaan. Kaikilla ei ole myöskään läheisiä auttamassa. Leikkaukset kohdistuvat palveluihin, jotka todennäköisesti koskevat juuri pienituloisia. Sairastumisen myötä näiden perheiden talous on muutenkin ajautunut ahdinkoon, muistuttaa Katja Tähkä.

Syöpäjärjestöjen maksuton etuusneuvontapuhelin palvelee keskiviikkoisin klo 15-17 numerossa 0800 411 303.

Lisätietoja:

Psykososiaalisen tuen päällikkö Katja Tähkä, Syöpäjärjestöt, puh. 050 304 6946, katja.tahka@cancer.fi

Viestinnän asiantuntija Janne Huovila, Syöpäjärjestöt, puh. 050 363 6378, janne.huovila@cancer.fi

Lue lisää