Siirry suoraan sisältöön

Virvoitusjuomavero on vain pieni askel oikeaan suuntaan

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on hyväksynyt mietinnön virvoitusjuomaveron uudistamisesta. Syöpäjärjestöt oli tammikuussa valiokunnan verojaoston kuultavana esityksestä. Toimme kuulemisessa ja lausunnossamme esiin muutostarpeita, jotta esitys olisi aidosti terveysperusteinen. Sokerittomille juomille pitäisi tehdä oma nollaveroluokkansa; veroportaita pitäisi olla esitettyä vähemmän; kiinteät juoma-ainekset tulisi pitää veron piirissä; ja koko veroasteikkoa pitäisi kiristää.

Verotus on keskeinen tapa ohjata ihmisten kulutuskäyttäytymistä. Tämä tiedetään alkoholin ja tupakan osalta mutta myös elintarvikkeiden terveysperusteisesta verotuksesta on kokemusta Suomessa ja maailmalta: se ohjaa kuluttajia valitsemaan terveellisempiä vaihtoehtoja ja lisäksi teollisuutta muuttamaan reseptejään terveellisemmiksi. Ravitsemuksen terveellisyys on syövän ehkäisyn kannalta keskeistä. Sekä ylipaino että liian vähäinen kasvisten, hedelmien ja kuidun saanti aiheuttavat syöpää. Siksi painotimme valiokunnalle paitsi esityksen muuttamista, myös sitä, että on viipymättä aloitettava laajapohjaisen terveysperusteisen veron valmistelu.

Valitettavasti valiokunta ei muuttanut esitystä mutta otti sentään mietintöönsä mukaan huomion: ”Valiokunta pitää tärkeänä, että jatkossa veroa tarkastellaan laajemmin ottamalla myös muut terveysnäkökohdat huomioon. Lisäksi tulisi arvioida mahdollisuutta laajempaan, myös muihin tuoteryhmiin kohdistuvaan terveysperusteiseen veroon.”

Ensi vaalikaudella on sitten aika ryhtyä sanoista tekoihin.