Siirry suoraan sisältöön

IT-päällikkö Jussi Orpana on tehnyt pitkän työuran Syöpäjärjestöissä. Hän tuli vuonna 2004 ensin harjoittelijaksi IT-osastolle ja eteni siitä järjestelmäasiantuntijaksi ja myöhemmin IT-päälliköksi.

Työvuosiensa aikana Jussi on nähnyt IT-alan nopeat muutokset sekä suomalaisen asiantuntijatyön digitaalisen murroksen.

– Kun tulin töihin 17 vuotta sitten, aloimme virtualisoida palvelimia. Pistin heti merkille, että täällä suuntauduttiin suunnittelussa vahvasti kohti uutta, eikä haluttu jäädä pyörimään vanhoissa tutuissa kuvioissa.

Neljän hengen IT-osasto toimi 2000-luvun alussa Suomen Syöpärekisterissä ja siellä Jussi oli ensimmäinen henkilö, jonka tehtäväksi tuli huolehtia IT-infrasta. Nyt Jussi johtaa IT-infrasta vastaavaa tiimiä, jossa on kolme henkilöä. Suomen Syöpärekisterin kehitystyöt on siirretty erilliselle viiden hengen tiimille.

– Työyhteisöön on tullut porukkaa lisää ja väki on nuorentunut. Sama mukava Syöpiksen henki on kuitenkin säilynyt. Meillä on osaavia ja aidosti tosi hyviä tyyppejä töissä, Jussi arvioi.

Työ, jolla on merkitystä

Tällä hetkellä Jussi Orpana vastaa IT-järjestelmien suunnittelu- ja kehitystyöstä, IT-hankinnoista ja toimii tiimissä esihenkilönä. Työpaikan vaihto ei ole vielä käynyt mielessä.

– Tämä järjestö on mahdollistanut minulle ammatillisen kehityksen ja kasvun. Ja täällä tuntuu, että työlläni on merkitystä. IT-työ on usein aika näkymätöntä tukityötä, mutta osana isoa porukkaa olemme mukana toteuttamassa Syöpäjärjestöjen strategiaa ja visiota.

– Kun nuorena mietin harjoittelupaikan hakemista, halusin löytää nimenomaan sellaisen työpaikan, jossa voisin käyttää taitojani jonkin hyvän asian puolesta. Hain jotain isompaa kuin yksittäisen yrityksen liikevoiton varmistaminen, Jussi toteaa.

Työarki on välillä kovaa kiirettä ja harmaata puurtamista, mutta innostus ei ole kadonnut. Vapaa-ajan ja työn erottaminen toisistaan sujuu onneksi nykyisin paremmin kuin nuorempana.

– Rakastan IT-alaa, jossa pääsee päivittäin miettimään erilaisia ratkaisuja haasteellisiin asioihin. On mahtavaa, että IT pystyy tarjoamaan hienoja ratkaisuja muuttuvassa maailmassa ja nykyisessä asiantuntijatyön murroksessa.

Syöpäjärjestöjen vahvuutena Jussi pitää ketteryyttä, kehitysintoa ja matalaa hierarkiaa.

– Meillä ei ole jämähdetty paikalleen, vaan suunnitellaan ja kehitetään jatkuvasti uutta, toki olemassa olevien resurssien mukaan. Toiminnan varmistaa johdon hyvä tuki ja johtoa on helppo lähestyä, korkeaa kynnystä ei ole.