Pääsihteerin katsaus 2024

Kansallinen syöpästrategiatyö alkoi, kun eduskunta myönsi sosiaali- ja terveysministeriölle 80 000 euroa strategian suunnittelun käynnistämiseen vuonna 2024. STM antoi toimeksiannon FICAN:ille ja Syöpäjärjestöt lähti aktiivisesti mukaan valmistelutyöhön.

Pääsihteeri Juha Pekka Turunen työpöydän ääressä kansio kädessään.

Järjestömme asiantuntijoita nimettiin hankkeen sihteeristöön ja työryhmiin. Syöpäjärjestöjen pääsihteeri ja Syöpärekisterin johtaja kuuluvat kansallisen syöpästrategian ohjausryhmään.

Hyvinvointialueiden toinen toimintavuosi nosti esille niiden talous- ja resurssiongelmia. Terveydenhuollon henkilöstöstä oli monin paikoin pulaa erityisesti perusterveydenhuollossa. Seurasimme mm. jäsenyhdistystemme raporttien perusteella, miten syövän hoito ja toisaalta järjestöjen oma toiminta jatkuvat uudessa toimintaympäristössä.

STEA-rahoitus vähenee Suomessa 80 miljoonalla vuodesta 2025 alkaen. Se    vaikuttaa laajasti kolmannen sektorin toimintaan ja järjestöjen keskinäinen kilpailu varainhankinnassa kasvaa jatkossa.

Muutimme keväällä uuteen toimistomme, joka sijaitsee Lääkäritalossa Mäkelänkadulla. Uudet tilat otettiin hyvin vastaan ja ne todettiin toimiviksi.

Perinteiset järjestöpäivät pidettiin vuonna 2024 Lappeenrannassa. Valtuuskunta, hallitukset ja valiokunnat kokoontuivat pääosin hybridikokouksissa. Muut kokoukset järjestettiin etäyhteyksin.

Vuonna 2024 Suomen Syöpäyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana toimi sairaalaneuvos, FT Rauno Ihalainen, joka valittiin uudelle kaksivuotiskaudelle liittokokouksessa joulukuussa. Syöpäsäätiön hallituksen puheenjohtajana jatkoi akateemikko, professori Sirpa Jalkanen.

Syöpäjärjestöjen rahoitus rakentuu valtionavustuksista (STEA ja THL), jäsenmaksutuloista (jäsenyhdistykset), EU-hankkeista ja omasta varainhankinnasta. Oma ammattimainen varainhankinta mahdollistaa vakaan rahoituspohjan. Säätiön rahoittajan rooli Suomen Syöpäyhdistyksen ja sen jäsenyhdistysten tukijana on entistä tärkeämpi. Syöpäsäätiön brändi ja säätiön maine ovat pääomaa, joita sekä varjellaan että vahvistetaan pitkäjänteisesti. Syöpäsäätiön varainhankinta on vakiintunut kolmeen kivijalkaan: Roosa nauha -keräykseen, säännöllisesti lahjoittaviin ja testamenttilahjoituksiin. Roosa nauha -keräys tuotti vuonna 2024 5,4 miljoonaa euroa, joka on kaikkien aikojen ennätys. Munien puolesta -keräys järjestettiin ensimmäisen kerran yhteistyössä MTV3:n ja Liigan kanssa. Tavoitteena oli kerätä rahoitusta miesten syöpien tutkimukseen. Testamenttituotot toteutuivat erinomaisesti. Luottamus Syöpäsäätiön työtä kohtaan on edelleen vakaata.

Syövän ehkäisy, diagnostiikka, hoito ja sairastuneiden kuntoutus vaativat edistyäkseen vahvaa tutkimusta. Syöpäsäätiö on tärkein yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Vuonna 2024 säätiö jakoi tutkimus- ja matka-apurahoja yli 7,8 miljoonalla eurolla.

Syöpäjärjestöjen henkilöjäsenet kuuluvat alueellisiin syöpäyhdistyksiin ja valtakunnallisiin potilasjärjestöihin. Jäsenyhdistysten varainhankintaa kehitetään keskusjärjestön tuella ja jäsenhankintaa toteutetaan yhteisin tavoittein ja toimin.

Syövän hoidon kustannuksia seurataan vuosittain, ja viimeisimmän tiedon mukaan Suomessa käytetään 1,4 miljardia euroa syövän hoitoon. Syöpärekisterin julkaisemista tilastoista löytyy ajantasaista tietoa syövän yleisyydestä kaikkialta Suomesta.

Syöpäjärjestöt toimii ihmisten kanssa ja ihmisten hyväksi. Se antaa meidän vapaaehtoistemme, luottamushenkilöidemme, työntekijöidemme ja lahjoittajiemme panokselle vahvan perustan.