Siirry suoraan sisältöön

Vuoden syöpälääkäri ”Hänen työtahtinsa on huikea”

Hän toimii aina potilaidensa parhaaksi. Hänen työtahtinsa on huikea ja sitoutumisensa antaumuksellista. Näin sanotaan Tora Bäckströmistä, Ahvenanmaan keskussairaalan kirurgian ylilääkäristä, joka on valittu Vuoden syöpälääkäriksi.

Syöpä 4/2018
Julkaistu Syöpä-lehden numerossa 4/2018

– Tuntuu omituiselta, melkein epätodelliselta. Kun sain Syöpäsäätiöstä sähköpostia asiasta, en tajunnut, mistä on kyse. Pyysin sairaanhoitajaa auttamaan sisällön tulkitsemisessa, nauraa Tora Bäckström.
Hänen päivänsä Ahvenanmaan keskussairaalassa ovat kiireisiä. Ajoittain hän on ollut kirurgian ylilääkärinä yksin. Se on vaativa tilanne missä vain, eikä asiaa helpota se, että Ahvenanmaa on saari, jossa sää voi pysäyttää helikopterilla tehtävät hätäkuljetukset lähimpään suursairaalaan.
– Olen valmis tarttumaan mihin tahansa, mitä tulee ovesta sisään mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, Tora Bäckström sanoo.
Hän kouluttautui ensin leikkaussalihoitajaksi ja oli töissä Helsingin Kirurgisessa sairaalassa. Hän halusi kuitenkin jatkaa ja aloitti lääkäriopinnot. Tora valmistui vuonna 1991 ja erikoistui sitten yleiskirurgiaan ja vatsaelinkirurgiaan Norjan Trondheimissä.

Raskas henkinen kuorma

Anders Westermark, dosentti ja ÅHS:n klinikan johtaja, on Toran esimies ja yksi niistä, jotka ehdottivat Toraa Vuoden syöpälääkäriksi.
”Tora kantaa – ja on kantanut – raskaita henkisiä kuormia yhdessä lukemattomien syöpäpotilaiden kanssa, ja hän on vahva taistelija. Suuri joukko ahvenanmaalaisia potilaita ajattelee Toraa kiitollisena tietäen, että hän on tehnyt kaiken voitavansa parantaakseen heidän elämäänsä ja monissa tapauksissa pelastanut sen”, esimies kirjoitti Syöpäsäätiölle.
– On vaikea hetki, kun saa tietää syövästään, ja asia on myös vaikea kertoa potilaalle. Sana on niin pahaenteinen, vaikka moni syöpä pystytäänkin nykyisin parantamaan. On kuitenkin syöpiä, joita on edelleen vaikea saada nitistettyä, ja sen, joka kohtaa tämän asian työssään päivittäin, on oltava vahva persoona, sellainen kuin Tora. Olemme valtavan iloisia ja ylpeitä siitä, että hänet valittiin ja että hän on täällä töissä, Anders Westermark sanoo.

Pieni yksikkö on kotoisa

Tora Bäckström tuli Ahvenanmaan keskussairaalaan vuonna 2003 ylilääkärin sijaiseksi.
– Päädyin muuttamaan pois Norjasta ennen kaikkea kahden lapseni vuoksi. Halusin saada heidät Suomeen kouluun.
Yksi vuosi Ahvenanmaalla venyi useammaksi, ja nyt hän aikoo jäädä.
– Viihdyn täällä. Ahvenanmaa on erilainen yhdyskunta, jossa on rikollisuutta vain vähän ja ihmiset ovat mukavia. Arvostan pienimuotoisuutta ja minulla on sairaalassa hyvät kollegat, hän sanoo.
Etäisyydet ovat lyhyitä monessakin mielessä. Esimiehet ja päättäjät ovat lähellä, ja kaikki on maantieteellisestikin lähellä. Tora asuu vain kuuden kilometrin päässä sairaalasta, töihin voi pyöräillä ja hätätilanteessa automatka kestää vain muutaman minuutin.

Tora tapaa lähes kaikki syöpäpotilaat
Suunnilleen 40 prosenttia Tora Bäckströmin työajasta on leikkauksia, mikä on hänen mukaansa hyvä osuus, ja noin puolet leikkauksista liittyy eri syöpiin.
– Pystymme hoitamaan täällä paljon, mutta lähetämme Turkuun esimerkiksi potilaat, joilla on haimasyöpä tai mahalaukun syöpä. Ne ovat suuria ja monimutkaisia leikkauksia, jotka on hoidettava isommassa sairaalassa. Saamme myös apua urologilta, joka käy täällä Turusta.
Tora tapaa lähes kaikki Ahvenanmaalla syöpään sairastuneet. Monen hän tapaa useita kertoja, ja hän on aina potilaille rehellinen realisti.
– Potilaan on tiedettävä tilanteestaan. Syöpädiagnoosin saanut on usein järkyttynyt, ja hänen on vaikea ymmärtää, mitä sanotaan. Siksi on selitettävä, kuunneltava ja annettava potilaalle hänen tarvitsemansa aika. Yritämme löytää käynnin aikana ratkaisuja yhteistyössä hoitajien kanssa, jotta potilas saa tarvitsemansa hoidon ja avun.

Tora on myös saanut aikaan toimivan yhteistyön muun muassa Turun yliopistollisen keskussairaalan erikoislääkärien kanssa. He vastaavat nopeasti, kun hän soittaa, ja hän pystyy keskustelemaan heidän kanssaan vaikeista ja epätavallisista tapauksista.
– Sillä on valtavan suuri merkitys. Käyn myös heidän luonaan säännöllisesti ja työskentelen heidän kanssaan.
Anders Westermark toteaa, että Toran osaaminen yleiskirurgina on tavallista laajempaa, kun tarkka erikoistuminen yleistyy.
– Se pitää paikkansa, me yleiskirurgit olemme kuoleva suku, Tora sanoo itsekin.
” Hänen työtahtinsa on huikea”, Anders Westermark kirjoitti suosituskirjeessään ja selventää asiaa näin:
– Tora on äärimmäisen omistautunut työlleen. Vaikka hänellä olisi ollut raskas takapäivystysyö, hän on todennäköisesti ensimmäisenä osastolla aamulla valmistelemassa päivän töitä. Eikä hän lähde kotiin, ennen kuin kaikki potilaat on tarkastettu yötä vasten.
– Niin, sanoo Tora. Olen aina tehnyt paljon töitä, mutta olen tottunut siihen ja kasvanut siihen.

Hirvenmetsästystä

Kotona on vaikea sulkea työpäivää mielestään täysin. Toisinaan ajatukset jäävät pyörimään päähän. Miten käy sen potilaan, jonka ennuste on huono?
– Silloin kirjan lukeminen tai luonnossa liikkuminen voivat auttaa, Tora sanoo. Aiemmin myös ratsastin, mutta lopetin, kun olin pudonnut hevosen selästä riittävän monta kertaa.
Syksy on erityisen hauskaa aikaa. Silloin Tora lähtee hirvijahtiin kotiseudulleen Uudenmaan Porkkalaan. Hän on metsästänyt teini-iästä asti, ja tähän mennessä hän on kaatanut kymmenestä kahteentoista hirveä ja joukon valkohäntäpeuroja.

Teksti: Helena Forsgård
Kuvat: Kjell Söderlund