Siirry suoraan sisältöön

Jope Ruonansuu: ”Perhe motivoi huolehtimaan terveydestä”

Suomalaisten rakastama koomikko Jope Ruonansuu on käynyt läpi mittavan elämänmuutoksen. Hän on mukana Syöpäjärjestöjen miehille suunnatussa Aatteleppa ite! –projektissa. Suunnitelmissa on myös paluu televisioon sketsiviihteen parissa.

Syöpä 4/2017
Julkaistu Syöpä-lehden numerossa 4/2017

Miten voit tänään?

– Hyvin. 7-vuotias poikani on syyslomalla ja tuli aamulla kainaloon. Olisi nukuttanut kauheasti, mutta koska pojan seura on harvinaista herkkua, heräsin ja katsoimme yhdessä Aamu-tv:tä. Meillä oli hieno lämmin fiilis.

– Kysyit hyvänä päivänä. Parikin vuotta aiemmin tilanne oli eri. Olin mahalaukun pienennysleikkauksessa ja siitä nouseminen oli kurjaa. Kuntoutuminen on kuitenkin onneksi ollut nopeaa.

– Välillä innostuin juomaa kaljaa vähän liikaa, mutta sitten heitin sen pois. Nyt olen ollut ihan teräsvaari. Vaikken ole vielä edes vaari. Sitten kun olen vaari, toivon olevani hyväkuntoinen vaari.
Mikä sai sinut muuttamaan elämäntapojasi?

– Perhe motivoi minua. Tytär on jo 21-vuotias. Lisäksi on 7-vuotias ja iltatähti, joka täytti elokuussa vuoden. Hehän vaativat: A) leipää, B) lämmintä ja C) isää. Se on kova, mutta onneksi mielekäs haaste.

– Tietysti tienpäällä juokseminen alkaa näillä kilometreillä jo tuntua. Nuorempana se oli hirveätä säätämistä. Ei ollut vastuuta mistään. Nyt kun vastuuta on, olen oppinut vääntämään kalenteriin lomiakin. Köyhistä oloista, työläisperheestä Kemistä lähteneenä ei ole helppo kieltäytyä tarjotuista töistä.

– Koen olevani pikkuisen pioneeri siinä, että olen ollut raivaamassa pois sitä käsitystä, että tällä alalla on pakko tappaa itsensä työllä. Ei niitä rahoja oteta mukaan lopussa arkkuun. Kyse on myös ajasta. Jos on lapsia, aikaa on annettava heille. Aika lasten kanssa on korvaamatonta. Tietää, ettei se kestä kauan. Kohta he ovat isoja ihmisiä.

Kuinka terveellinen elämä onnistuu kiertueilla?

– Aluksi oli kauhean vaikea pystytellä erossa kaljasta ja tupakasta. Tupakasta olen ollut erossa 16 vuotta. Kaljasta olin kokonaan erossa 5 vuotta. Välillä on tapahtunut lipsahduksia. Olen oppinut, että myös nollaprosentin alkoholittomissa kaljoissa on hyviä.

– Olo on mahtavan ylpeä, kun huomaa, että eilen oli lauantai ja saunottiin, eikä tänään olekaan yhtään krapula. Syntyy sisäinen rauha, kun tietää hallitsevansa alkoholia, eikä se hallitse sinua. Suomalaisen miehen ei ole helppo myöntää olevansa voimaton jonkun asian suhteen. Siihen liittyy paljon häpeää. Kun viinan jättää, osa kaveripiiristä saattaa kaikota. Se tuntuu pahalta. Mutta todellisia ystäviä ovat ne, jotka eivät kaikkoa.

– Olipa kyseessä alkoholi, pizza tai tupakka, käskyttäminen ei toimi. Lipsahdus ei ole maailmanloppu. Minä pysyn niistä erossa, vaikka mikään ei ole minulta kiellettyä. Muutos lähtee omasta halusta.

teksti: Sami Ruokangas